På denne side

Hvis du har besluttet dig for, at du gerne vil have et splitprogram, så er der en række overvejelser, som du kan gøre dig.

Et splitprogram kan være et godt valg, hvis du gerne vil variere din træning, eller du gerne vil træne flere end 3 gange om ugen. Hvis du kun træner et par gange om ugen, så bør du måske kigge lidt på et fuldkropsprogram, hvor du får trænet hele kroppen hver gang.

Hvad er et splitprogram?

Splitprogrammer er en type styrketræningsprogram, hvor du træner forskellige kropsdele fra gang til gang. De kan være sammensat på mange forskellige måder.

Splitprogram vs fullbody program

De fleste der går i gang med styrketræning kan have stor effekt af at starte med et fullbody-program. Mange oplever et ønske om at prøve kroppen af på lidt nye måder.

I forhold til fullbody programmet, så kan du i splitprogrammer gå lidt mere i dybden med de enkelte kropsdele.

Hvornår skal jeg vælge et splitprogram?

Du kan vælge et splitprogram, når du er rutineret (har trænet regelmæssigt i mere end et år - og fullbody programmet ikke giver fuld valuta for pengene længere) og hvis du bliver nødt til at træne to dage i træk ift. dit øvrige liv. Uanset hvad så skal du gøre det så enkelt som muligt.

2-split, 3-split, 4-split og 5-split?

Det kan du gøre gennem fullbody, 2-split og 3-split, som er de mest interessante og brugbare programmer for langt de fleste mennesker.

Du kan også finde avancerede bodybuildingsprogrammer med 4-split eller 5-split, hvis du træner rigtig meget, har ufattelig meget erfaring og vil have noget variation.

Doggcrapp-træning: Intens styrketræning for øvede

Styrketræningsprogrammer

Doggcrapp-træning: Intens styrketræning for øvede

1 min læsning

Doggcrapp er et højintensivt træningssystem for erfarne løftere, der vil opnå maksimal muskelvækst med lav volumen og høj frekvens. Sådan kommer du i gang.

Power Hypertrophy Upper Lower (PHUL)

Styrketræningsprogrammer

Power Hypertrophy Upper Lower (PHUL)

1 min læsning

PHUL-programmet kombinerer styrke og muskelopbygning i en effektiv 4-dages træningsrutine. Perfekt til dem, der ønsker at forbedre både styrke og muskelmasse.

Hvordan laver jeg mit eget styrketræningsprogram?

Hvordan laver jeg mit eget styrketræningsprogram?

Hvordan laver jeg mit eget styrketræningsprogram?

I denne guide viser jeg, hvordan du sammensætter et effektivt styrketræningsprogram. Jeg gennemgår de grundlæggende træningsprincipper, så du kan skabe et program, der er skræddersyet til dine mål og behov.

Lav dit eget program

Lær mere om at lave dit eget styrkeprogram

Fullbody: Helkropsprogram til styrketræning

Styrketræning

Fullbody: Helkropsprogram til styrketræning

8 min læsning

Guide til at opbygge et helkropsprogram til styrketræning, der træner hele kroppen hver gang. Komplet med forslag til fullbody-program.

Komplet guide til programlægning i styrketræning

Styrketræning

Komplet guide til programlægning i styrketræning

40 min læsning

Lær at sammensætte et effektivt styrketræningsprogram med vores omfattende guide til programlægning, så du kan skabe et program, der passer til dine mål.

RM-beregner: Udregn 1RM max (one rep max)

Styrketræning

RM-beregner: Udregn 1RM max (one rep max)

7 min læsning

Lav din egen RM-test og udregn 1RM max (one repetition maximum) i vores RM-beregner til styrketræning. Beregn din 1RM ud fra vægten på dine submaksimale løft...

Hvad er en pivot uge?

Styrketræning

Hvad er en pivot uge?

7 min læsning

En pivot uge er en planlagt overgangsuge mellem træningsblokke. Læs hvordan du bruger den til at restituere og forberede dig mentalt og fysisk.

Deload-uge: Fordele og hvordan gør du?

Styrketræning

Deload-uge: Fordele og hvordan gør du?

7 min læsning

En deload-uge hjælper med at undgå overtræning og forbedre restitutionen. Læs hvordan du planlægger en effektiv deload-uge for bedre træningsresultater.

Skabelon fra Training for Warriors

Vi foreslår følgende skabelon som er inspireret af Training for Warriors.

Underkrop

  • Lower Body Warmup
  • Complex Lift 1 (Hip or Knee Dominant)
  • Complex Lift 2 (Hip or Knee Dominant)
  • Unilateral
  • Posterior Chain 1
  • Posterior Chain 2
  • Core/Finisher

Overkrop

  • Upper Body Warmup
  • Complex Push (H or V)
  • Complex Pull (H or V)
  • Accessory Push/Pull Superset 1
  • Accessory Push/Pull Superset 2
  • Core/Finisher
  • Cool Down/Flexibility

Hvad skal du kigge efter i et splitprogram?

Når du skal vælge et splitprogram, så foreslår Christian Thibaudeau en række parametre, som du med fordel kan kigge efter.

1. Er der nok frekvens for hver muskelgruppe?

Den nyeste forskning viser, at det er mere effektivt at ramme en muskelgruppe to gange om ugen frem for en - også selvom den samlede volumen er den samme. Det gælder uanset om vi snakker om muskelvækst eller muskelstyrke (Schoenfeld 2016; Ochi 2018). For nogle er det marginalt bedre at ramme musklerne 3 gange om ugen.

Når du kigger på træningsprogrammet, så husk at musklerne bliver stimuleret i forskellige øvelser. Det gælder særligt, når du vælger et program fokuseret på de store basisløft.

Bænkpres bliver ofte kategoriseret som en brystøvelse, men triceps og det forreste af skulderen arbejder også meget i bænkpres. Kropshævninger og rows aktiverer den brede rygmuskel, men biceps er også involveret i mange øvelser. Squat træner den store lårmuskel, men balderne og baglårene er også aktiveret.

Du behøver altså ikke have isoleret arbejde for muskelgrupperne. Du kan sagtens bruge de store flerledsøvelser. Når du skal vælge træningsprogram, så tjek at du rammer de enkelte muskelgrupper mindst 2 gange om ugen.

2. Er der minimal negativ overførsel fra en træning til den næste?

Hvis du fx træner dine arme rigtig hårdt om mandagen, og tænker at du skal træne bryst og ryg om tirsdagen, så vil din træning tirsdag være negativt påvirket af mandagens strabadser.

3. Er ratioen mellem arbejdsdage og restitutionsdage optimalt?

Nogle gange kan en rigtig høj frekvens virke, men kun hvis volumen og intensiteten i de enkelte træningspas holdes nede.

De fleste løfter vil have en god effekt af fire ugentlige træninger, men 3 træninger om ugen er bedre end 5 for de fleste.

Restitutionsdage er vigtige for at maksimere restitutionen og for at maksimere muskelvækst og muskelstyrke. Det sænker også risikoen for at brænde ud.

Forslag til splitprogrammer

Her er nogle forskellige splitprogrammer, som du kan lade dig inspirere af. Der er ikke nogen af programmerne, der er bedre end de andre.

Husk at de fleste kan have bedre effekt af et mere enkelt program end et mere kompliceret program.

Helkropsprogram eller splitprogram

Selv avancerede løftere kan træne helkropsprogrammer hver gang, men det handler om at programmere det rigtigt, så du kan restituere mellem træningerne. Jeg har skrevet mere om, hvordan du vælger mellem helkropsprogram og splitprogrammer her.

Du kan grundlæggende fx vælge mellem følgende programtyper:

Ofte stillede spørgsmål om splitprogrammer

Hvilket træningsprogram skal jeg vælge?

Når du skal vælge et træningsprogram, så skal du kigge på dit mål og den tid du har til rådighed. Uanset om du gerne vil forøge din styrke, opbygge muskler eller begge dele, så viser forskningen at det er en god ide at træne alle musklerne i kroppen mindst 2 gange om ugen. Jeg har skrevet en guide til, hvordan du vælger det rigtige træningsprogram, som du kan lade dig inspirere af.

Skal kvinder træne anderledes end mænd?

Mænd og kvinder skal træne ud fra de samme principper. Det afgørende i valget af træningsprogram er, at du tilpasser det din målsætning, dine forudsætninger og din kropsbygning. Både kvinder og mænd kan altså sagtens tage udgangspunkt i et af de effektive træningsprogrammer på denne side.

Hvad er et godt træningsprogram til styrketræning?

Et godt styrketræningsprogram fokuserer på basisøvelser, som udføres med god bevægelseskvalitet og tilpas hårdt i forhold til dine mål. De fleste vil få mere ud af at træne med 1-3 gentagelser i overskud end til failure. En ugentlige volumen 6-20 sæt for den enkelte muskelgruppe vil være passende. De bedste træningsprogrammer har også en plan for, hvordan man fra uge til uge kan lave progression og progressivt overload.

Motionsplan

Evidensbaseret viden om træning, test og sundhed. Alt indhold er baseret på anerkendt forskning, praktisk erfaring og ekspertviden. Alle vores skribenter gør sig umage for at give dig opdateret viden og de bedste værktøjer til at optimere din træning og nå dine mål.