På denne side
Træningslære er fundamentet for at forstå, hvordan kroppen reagerer på træning og hvordan du kan optimere din fysiske ydeevne. Ved at forstå kroppens fysiologi, biomekanik og de grundlæggende træningsprincipper, kan du tilpasse din træning for at opnå de bedste resultater, samtidig med at du undgår skader.
Denne guide giver dig et indblik i, hvordan musklerne arbejder, hvordan restitution fungerer, og hvordan du kan anvende træningsteorier i praksis for at opbygge en stærk og sund krop. Uanset om du er begynder eller erfaren, er træningslære en vigtig del af din træningsrejse.
Sådan laver du din egen træningsplanlægning
Træningsplanlægning
Vil du gerne lave dine egne træningsprogrammer, så tjek vores guide til træningsplanlægning og programlægning. Du får konkrete råd til, hvordan du kommer videre med din egen planlægning.
10 principper i træningslæren
Træningsprincipper
Bliv klogere på de vigtigste træningsprincipper, som du kan vurdere god træning efter. Specificitet, progression, håndtering af træthed er nogle af de vigtigste.
Artikler om træningslære
Træningsplanlægning
Træningsprincipper: 10 gyldne regler om træning
Få styr på de 10 træningsprincipper, der danner grundlag for effektiv træning – fra overload og progression til variation og individualisering.
Styrketræning
Træningslære – Grundprincipperne bag effektiv styrketræning
Forstå de vigtigste principper i træningslære: overbelastning, specifik tilpasning og restitution. Optimer din styrketræning med viden.
Anatomi
Sådan laver du en bevægelsesanalyse som fitnessinstruktør
Når du underviser i træning eller selv træner, så er det en god ide at lave en bevægelsesanalyse. En bevægelsesanalyse er med til at sikre, at du træner de m...
Styrketræning
Periodisering efter niveau: Begynder, øvet og erfaren
Lær hvordan din træningsplan skal se ud afhængigt af om du er begynder, øvet eller erfaren. Få overblik over progression og periodisering.
Løb
Sådan arbejder du med progression i løbetræningen
Lær hvordan du opbygger løbetræningen gradvist med progression. Undgå skader og stilstand ved at planlægge distance, intensitet og restitutionsuger korrekt.
Løb
Træningsfilosofier til løbetræningen
Lær forskellen på træningsprincipper og -filosofier i løb, og hvordan du opbygger træningen med progression, variation og individuel tilpasning.
Løb
De 4 træningsprincipper ved løb – Sådan bruger du dem
Få indsigt i de 4 træningsprincipper og hvordan de kan forbedre din løbetræning. Læs om specifikation, progression og overload for optimale resultater.
Fysiologi
Er der forskel på mænds og kvinders muskler?
Er der forskel på mænds og kvinders muskler? Her får du svar på de forskellige myter, du måske har hørt om muskler og køn.
Fysiologi
Muskelømhed: Hvorfor får jeg ømme muskler efter træning?
Du kan få ømme muskler efter træning, hvis du belaster din krop mere end du plejer. Jeg har kigget på teorierne for, hvorfor du oplever DOMS og kan blive øm ...
Fysiologi
Hvad er normal puls - alt om hjertets rytme
Er du også interesseret i dit hjertets rytme, pulsen? Her dykker vi ned i, hvad din puls er, og hvordan hjerterytmen påvirkes af dine daglige gøremål.
Fysiologi
Blodtryk: Hvad er et normalt og hvordan måler du det?
Vidste du, at man har to blodtryk? Her går vi i dybden med, hvordan du måler dit blodtryk, og hvad et normalt blodtryk er?
Kondition
Pause fra konditionstræning: Hvor hurtigt mister man sin form og kondition?
Jeg har undersøgt, hvor hurtigt man mister formen, hvis man holder pause fra træningen? Man bruger mange kræfter på at komme i god kondition, men hvor hurtig...
Træning
Superkompensation: Hvornår er jeg klar til at træne igen?
Jeg bruger ofte superkompensation som argument for, hvordan det er smart at planlægge sin træning. Derfor går jeg i dette indlæg i dybden med superkompensati...
Styrketræning
Hvor hurtigt vokser dine muskler? 💪
Jeg bliver ofte spurgt om, hvor hurtigt muskler vokser, og hvornår man kan se resultater. Hvor meget muskelmasse kan man egentlig tage på om året med styrket...
Styrketræning
Hvad er de fysiologiske tilpasninger ved styrketræning?
Når man styrketræner bliver du stærkere og dine muskler vokser, fordi der sker nogle fysiologiske ændringer i musklerne. Jeg synes, det er spændende at vide,...
Fysiologi
Hvor hurtigt forsvinder muskler, muskelmasse og muskelstyrke?
Jeg har haft en længere styrketræningspause, så jeg synes det er interessant at kigge på, hvor hurtigt musklerne forsvinder.
Anatomi
Sliding filament: Hvordan trækker en muskel sig sammen?
Jeg har ofte forklaret mine elever, hvordan en muskel trækker sig sammen. Jeg har samlet min forklaring på en muskelsammentrækning i dette indlæg. Den mest u...
Anatomi
Muskelfibertyper: Røde og hvide muskelfibre. Type I, IIa, IIx
Hvilke typer muskelfibre har mennesker? Hvad er forskellene på de hurtige og langsomme muskelfibertyper? Hvorfor kaldes det hvide og røde muskelfibre?
Kondition
6 fysiologiske forandringer i kroppen ved konditionstræning?
Her får du en oversigt over de fysiologiske tilpasninger og adaptationer, der sker i kroppen, når du laver konditionstræning. Hvordan virker kredsløbstræning...
Emner inden for træningslæren
🧬 Fysiologi
Hvis du vil forstå, hvordan træning virker i kroppen, så er det godt at dykke ned i kroppens fysiologi.
Kroppen består af virkelig mange forskellige specialiserede celler. Alle levende organismer styres af overlevelsesmekanismer, som kan beskrives ved disse tre principper.
🦴 Anatomi
Anatomi er læren om hvordan de forskellige strukturer i kroppen er opbygget, hvordan de forskellige celler er opbygget, hvordan disse igen samler sig til væv, organer og systemer i kroppen. Her kan du læse mere om de forskellige grene i anatomien.
⚙️ Biomekanik
For at forstå, hvordan kroppen bevæger sig under træning, er det vigtigt at lære om biomekanik. Biomekanik beskæftiger sig med de fysiske love og principper, der styrer bevægelser i kroppen, som fx kraft, bevægelse og leddenes funktion.
Kroppens bevægelser påvirkes af både muskelkræfter og de mekaniske forhold mellem knogler og led. Denne viden kan være essentiel for at optimere din træning og præstation.
Biomekanik - se dig selv som en tændstikmand
På nedenstående modeller kan du indtaste dine egne kropsmål og se dig selv som en tændstikmand, mens du er i gang med at løfte et af dine favoritløft.
Squat model
I squat kan du indstille en tændstikmand til at have dine kropsmål for: overkrop, lår og underben. Så kan du se, hvordan løftet alt andet lige vil se ud.
Bænkpres model
I bænkpres kan du indstille, hvordan du ligger på bænken, og hvordan du gerne vil have stangens bane til at være. Gør det individuelt med din armlængde.
Dødløft model
I dødløft kan du indstille en tændstikmand med længden på din overkrop, lårben og underben. Se, hvordan et konventionelt dødløft alt andet lige vil se ud.
Anatomi - prøv vores muskeloversigt
Interaktiv muskeloversigt
Vil du blive klogere på musklernes placering, så kan du prøve den interaktive muskeloversigt. Vi synes selv den er ret cool.
Optimer din træning
Optimer din træning
Træning handler først og fremmest om at nyde det. Men derfor kan man jo godt arbejde med at optimere træningen også. Her har vi samlet en række emner, som kan være med til at optimere din træning.
Kommentarer