Fysiologi er studiet af, hvordan kroppen fungerer. Den ser på, hvordan de forskellige organsystemer fungerer under normale forhold, men også under fysisk aktivitet.

Hvis du er interesseret i at forstå, hvordan træning og motion virker på kroppen, er det en god idé at starte med fysiologien!

I dette blogindlæg vil vi se nærmere på, hvad fysiologi er, og hvad den dækker over. Vi vil også diskutere nogle af de vigtigste funktioner i kroppen i hvile og under fysisk aktivitet.

Hvad er fysiologi?

Fysiologi er læren om kroppens forskellige organsystemer og deres funktioner i hvile og under fysisk aktivitet. Fysiologien beskæftiger sig med den sunde krop under normale betingelser.

Hvis du vil forstå, hvordan træning virker i kroppen, så er det godt at dykke ned i kroppens fysiologi.

Hvad er træningsfysiologi?

Kroppen arbejder konstant på at opretholde en tilstand af homeostase eller ligevægt. Alle kroppens systemer arbejder sammen for at holde kroppen i stand til at fungere korrekt.

Studiet af træningsfysiologi hjælper os med at forstå, hvordan kroppen fungerer, og hvordan den reagerer på forskellige stimuli. Ved at forstå fysiologi kan vi udvikle bedre metoder til behandling af sygdomme og skader.

Anatomi vs fysiologi?

Anatomi er studiet af kroppens opbygning og fysiske struktur, mens fysiologi er studiet af, hvordan kroppen og kroppens strukturer fungerer.

Kroppens fysiologiske overlevelsesmekanismer

Kroppen består af virkelig mange forskellige specialiserede celler. Alle levende organismer styres af overlevelsesmekanismer, som kan beskrives ved disse tre principper.

  • Adaptation
  • Energilagring
  • Energibesparelse

Disse tre fysiologiske principper påvirkes hver dag af de aktiviteter, vi foretager os. Kroppen tilpasser sig hele tiden til det aktivitetsniveau, vi har.

Det anaerobe og aerobe energisystem

Kroppen har to energisystemer til at skabe energi til musklernes bevægelser. Det er godt at sætte sig ind i begge energisystemer. Det er nemlig først når du kender energisystemerne, at du kan planlægge den aerobe træning og anaerobe træning.

Nervesystemet

Nervesystemet er ansvarlig for at sende signaler fra hjernen til musklerne. Dette signal fortæller musklen, at den skal trække sig sammen. Nervesystemet består af hjernen, rygmarven og nerverne.

Musklerne og organerne sender ligeledes signaler tilbage til hjernen. Disse signaler fortæller hjernen, hvordan kroppen har det. Disse oplysninger bruges af hjernen til at træffe beslutninger om, hvordan kroppen skal fungere optimalt.

Nervesystemet arbejder konstant på at justere aktivitetsniveauet i kroppen. Disse processer kan man også forstå som en del af fysiologien.

Kredsløbets fysiologi

Kredsløbet er kroppens transportsystem, der har til opgave at forsyne cellerne med ilt og næringsstoffer samt at bortskaffe affaldsstoffer (fx CO2, træthedsstoffer og urinstof). Kredsløbets funktion er således at sørge for, at alle kroppens celler kan opretholde liv.

For at forbedre disse processer, så kan man lave kredsløbstræning og konditionstræning, hvor man træner kredsløbet til at blive endnu mere effektivt.

I forbindelse med kredsløbet, så kan du måske være interesseret i at læse mere om:

Kredsløbet hænger naturligvis uløseligt sammen med musklerne og muskelfysiologien.

Muskelfysiologi

Når vi tænker på kroppens fysiologi, tænker vi ofte på, hvordan de forskellige organsystemer arbejder sammen for at holde os i live og holde os i gang. Fysiologi kan dog også omfatte andre aspekter af kroppens funktion, fx hvordan forskellige organsystemer arbejder sammen under fysisk aktivitet.

Her er musklerne en vigtig del af kroppen, og der foregår rigtig mange processer i musklerne, som man kan være interesseret i i forbindelse med muskelfysiologi.

Vi har skrevet en del forskellige indlæg her, som du kunne være intereseret i.

Fysiologiske tilpasninger til træning

Når du træner, gennemgår din krop en masse forandringer. Disse ændringer skyldes fysiologiske tilpasninger, som grundlæggende er de måder, hvorpå din krop reagerer på de øgede krav, som træning medfører.

Der er to typer fysiologiske tilpasninger: kortvarige og langsigtede. Kortvarige tilpasninger opstår under træning, mens langvarige tilpasninger finder sted efter gentagen træning.

Tilpasninger på kort sigt omfatter en stigning i hjertefrekvens og slagvolumen (den mængde blod, som hjertet pumper ud med hvert slag). Dine muskler begynder også at bruge mere ilt, og din krop begynder at producere mere energi.

Langsigtede tilpasninger omfatter en stigning i størrelsen og antallet af mitokondrier (de dele af cellerne der producerer energi), en stigning i antallet af blodkar i musklerne og en stigning i størrelsen og antallet af muskelfibre.

Alle disse ændringer gør det muligt for din krop at træne mere effektivt og virkningsfuldt.

Læs videre for at få endnu mere at vide om de forskellige typer fysiologiske tilpasninger til hhv. konditionstræning og styrketræning i disse to indlæg:

Kend din fysiologi

Jeg har lavet en lille quiz med Kend din krop, hvor der også er nogle fysiologiske spørgsmål. Svarene på spørgsmålene, kan du finde i nogle af vores fysiologiske beregnere, fx:

Hvis du savner nogle andre beregnere, så kan du kigge under oversigten over alle beregnere.

Konklusion

Fysiologi er studiet af, hvordan de forskellige organsystemer arbejder sammen for at holde os i live og sunde. I dette indlæg har vi kigget på nogle af de forskellige aspekter af muskelfysiologi, som du måske vil finde interessante. Vi har også kigget på de fysiologiske tilpasninger, der finder sted i kroppen som følge af træning. Endelig har vi introduceret vores quiz om fysiologi, som du kan bruge til at teste din viden.

Jeg håber, at du har fundet dette indlæg interessant og informativt. Tak fordi du læste med!

Artikler om fysiologi

Kend din krop: Gæt og quiz

Kend din krop: Gæt og quiz

1 minutters læsning

Kender du din krop? Her har du mulighed for at gætte lidt på forskellige fakta om kroppen. Vi kigger lidt på anatomi, kredsløb og fysiologi og kroppens opbyg...

Mælkesyre: Hvorfor syrer dine muskler til?

Mælkesyre: Hvorfor syrer dine muskler til?

8 minutters læsning

Jeg oplever ofte, at folk bliver forvirrede over, hvorfor og hvordan mælkesyre opstår i musklerne i forbindelse med træning. Derfor har jeg researchet lidt p...

Hvor hurtigt vokser dine muskler? 💪

Hvor hurtigt vokser dine muskler? 💪

9 minutters læsning

Jeg bliver ofte spurgt om, hvor hurtigt muskler vokser, og hvornår man kan se resultater. Hvor meget muskelmasse kan man egentlig tage på om året med styrket...

Hvad er forskellen på anatomi og fysiologi?

Hvad er forskellen på anatomi og fysiologi?

5 minutters læsning

Jeg synes ikke jeg kunne finde en rigtig god forklaring på sammenhængen og forskellen mellem anatomi og fysiologi online, så jeg har prøvet at forklare min f...

Plakater med fysiologi

Anbefalelsesværdige bøger om fysiologi

Menneskets fysiologi

Menneskets fysiologi

Lærebogsklassikeren ‘Menneskets fysiologi’ af Bente Schibye dækker hele menneskets fysiologi, og som noget særligt beskrives fysiologien både i hvile og under fysisk aktivitet.

Se prisen

Menneskekroppen - Anatomi, fysiologi og sygdomme

Menneskekroppen - Anatomi, fysiologi og sygdomme

Menneskekroppen - anatomi, fysiologi og sygdomme er et anatomisk atlas til mennesket i det 21. århundrede. Gennem de computergenererede 3d-billeder og fantastiske illustrationer kan man opleve menneskekroppen i hidtil uset detaljegrad og skønhed.

Se prisen

Kommentarer