Hvad er fysiologi? Fysiologi er læren om kroppens forskellige organsystemer og deres funktioner i hvile og under fysisk aktivitet. Fysiologien beskæftiger sig med den sunde krop under normale betingelser.

Hvis du vil forstå, hvordan træning virker i kroppen, så er det godt at dykke ned i kroppens fysiologi.

Kroppen består af virkelig mange forskellige specialiserede celler. Alle levende organismer styres af overlevelsesmekanismer, som kan beskrives ved disse tre principper.

  • Adaptation
  • Energilagring
  • Energibesparelse

De anaerobe og aerobe energisystem

Kroppen har to energisystemer til at skabe energi til musklernes bevægelser. Det er godt at sætte sig ind i begge energisystemer. Det er nemlig først når du kender energisystemerne, at du kan planlægge den aerobe træning og anaerobe træning.

Kredsløb

Kredsløbet er kroppens transportsystem, der har til opgave at forsyne cellerne med ilt og næringsstoffer samt at bortskaffe affaldsstoffer (CO2, træthedsstoffer, urinstof mm.). Kredsløbets funktion er således at sørge for, at alle kroppens celler kan opret- holde liv.

Artikler om fysiologi

Hvor meget blod har mennesket? 🩸 [Beregner]

Hvor meget blod har mennesket? 🩸 [Beregner]

mindre end 1 minutters læsning

Blodet er en vigtig transportør af ilt og næringsstoffer, så derfor synes jeg det er interessant at undersøge, hvor meget blod mennesker her - og hvor hurtig...

Hvad er forskellen på anatomi og fysiologi?

Hvad er forskellen på anatomi og fysiologi?

5 minutters læsning

Jeg synes ikke jeg kunne finde en rigtig god forklaring på sammenhængen og forskellen mellem anatomi og fysiologi online, så jeg har prøvet at forklare min f...

Plakater med fysiologi

Se flere anatomiplakater hos plakaterne.dk.

Anbefalelsesværdige bøger om fysiologi

Anatomisk Guide til Bevægeapparatet

Anatomisk Guide til Bevægeapparatet

En praktisk guide til lokalisering af muskler, knogler med mere. Før du kan få succes med at undersøge og behandle bevægeapparatet, er du nødt til først at kende dets opbygning og kunne lokalisere de relevante strukturer.

Se prisen

Menneskekroppen - Anatomi, fysiologi og sygdomme

Menneskekroppen - Anatomi, fysiologi og sygdomme

Menneskekroppen - anatomi, fysiologi og sygdomme er et anatomisk atlas til mennesket i det 21. århundrede. Gennem de computergenererede 3d-billeder og fantastiske illustrationer kan man opleve menneskekroppen i hidtil uset detaljegrad og skønhed.

Se prisen

Bevægeapparatets anatomi

Bevægeapparatets anatomi

Når man skal lære om anatomi er det selvsagt en fordel med gode lærebøger, og her er “Bevægeapparatets anatomi” en absolut klassiker. Bag lærebogen står forfatterne Finn Bojsen Møller, Jan Hejle, Erik Bruun Simonsen, Jørgen Tranum-Jensen. De kombinerer viden om almen anatomi med information om hvordan man forebygger, undersøger, behandler, træner og genoptræner.

Se prisen