Hvad er fysiologi? Fysiologi er læren om kroppens forskellige organsystemer og deres funktioner i hvile og under fysisk aktivitet. Fysiologien beskæftiger sig med den sunde krop under normale betingelser.

Hvis du vil forstå, hvordan træning virker i kroppen, så er det godt at dykke ned i kroppens fysiologi.

Kroppen består af virkelig mange forskellige specialiserede celler. Alle levende organismer styres af overlevelsesmekanismer, som kan beskrives ved disse tre principper.

  • Adaptation
  • Energilagring
  • Energibesparelse

De anaerobe og aerobe energisystem

Kroppen har to energisystemer til at skabe energi til musklernes bevægelser. Det er godt at sætte sig ind i begge energisystemer. Det er nemlig først når du kender energisystemerne, at du kan planlægge den aerobe træning og anaerobe træning.

Kredsløb

Kredsløbet er kroppens transportsystem, der har til opgave at forsyne cellerne med ilt og næringsstoffer samt at bortskaffe affaldsstoffer (CO2, træthedsstoffer, urinstof mm.). Kredsløbets funktion er således at sørge for, at alle kroppens celler kan opret- holde liv.

Artikler om fysiologi

Kend din krop: Gæt og quiz

Kend din krop: Gæt og quiz

1 minutters læsning

Kender du din krop? Her har du mulighed for at gætte lidt på forskellige fakta om kroppen. Vi kigger lidt på anatomi, kredsløb og fysiologi og kroppens opbyg...

Hvor hurtigt vokser dine muskler? 💪

Hvor hurtigt vokser dine muskler? 💪

9 minutters læsning

Jeg bliver ofte spurgt om, hvor hurtigt muskler vokser, og hvornår man kan se resultater. Hvor meget muskelmasse kan man egentlig tage på om året med styrket...

Er der forskel på mænds og kvinders muskler?

Er der forskel på mænds og kvinders muskler?

13 minutters læsning

Intuitivt tænker de fleste nok, at der ikke er forskel på mænds og kvinders muskler, men der er også mange myter om spørgsmålet. Men hvad siger videnskaben e...

Hvad er forskellen på anatomi og fysiologi?

Hvad er forskellen på anatomi og fysiologi?

5 minutters læsning

Jeg synes ikke jeg kunne finde en rigtig god forklaring på sammenhængen og forskellen mellem anatomi og fysiologi online, så jeg har prøvet at forklare min f...

Plakater med fysiologi

Anbefalelsesværdige bøger om fysiologi

Menneskets fysiologi

Menneskets fysiologi

Lærebogsklassikeren ‘Menneskets fysiologi’ af Bente Schibye dækker hele menneskets fysiologi, og som noget særligt beskrives fysiologien både i hvile og under fysisk aktivitet.

Se prisen

Menneskekroppen - Anatomi, fysiologi og sygdomme

Menneskekroppen - Anatomi, fysiologi og sygdomme

Menneskekroppen - anatomi, fysiologi og sygdomme er et anatomisk atlas til mennesket i det 21. århundrede. Gennem de computergenererede 3d-billeder og fantastiske illustrationer kan man opleve menneskekroppen i hidtil uset detaljegrad og skønhed.

Se prisen