Hvor mange muskler har et menneske? Her finder du (endelig) svaret på, hvor mange muskler mennesker har i kroppen. Desværre er det ikke så lige til at besvare nøjagtigt.

Det korte svar på spørgsmålet er, at det er der måske ikke nogen, der nøjagtigt ved. Derfor må vi operere med et cirkatal.

Hvor mange muskler er der i kroppen? Der er omkring 700 navngivne skeletmuskler i kroppen, men det kommer meget an på, hvordan man tæller. Der er kun 200-300 muskler, som selv massageterapeuter og fysioterapeuter er interesserede i.

Hvor mange muskler har vi i kroppen?

Wikipedia står der meget præcist, at der er 639 muskler i kroppen. Alle mennesker har de samme muskler, men størrelsen og formen på musklerne kan variere, og derfor ser vi ret forskellige ud.

Det er dog tankevækkende, at der ikke er nogen kildeansvisning på Wikipedia.

Der er omkring 700 navngivne skeletmuskler i kroppen, hvilket er inklusiv omkring 400 muskler, som de fleste er lige glade med. Der er kun en hjertemuskel, og der er virkelig mange glatte muskler (som primært arbejder for det autonome nervesystem, og de glatte muskler bruger det meste af tiden på at presse og klemme på ting i rør i kroppen).

Men det afhænger faktisk af hvordan, du tæller. Så hvor mange muskler er der i virkeligheden i menneskekroppen?

Paul Ingraham skriver på Painscience:

It’s surprisingly hard to tell. You wouldn’t think the total number would be ambiguous, but it’s difficult to know what to include and exclude, and anatomists don’t always agree.

Paul Ingraham

Hvor mange muskeltyper har mennesket?

Muskler kommer i tre forskellige muskeltyper:

  1. Skeletmuskulatur, der bevæger os
  2. Hjertemuskel, som flytter blodet rundt
  3. Glat muskulatur, som flytter ting rundt i kroppen

Hvis den glatte muskulatur er med i optællingen, så har vi en umulig opgave. Den glatte muskulatur er organernes muskler, laver arbejdet for det autonome nervesystem, flytter ting rundt i kroppens forskellige rør, rejser hårene og skubber babyer ud. Med andre ord så kan det ikke lade sig gøre at tælle den glatte muskulatur med.

De ikke-viljestyrede muskler mangler det tværstribede mønster. Den kaldes derfor for glat muskulatur.

De ikke-viljestyrede muskler, som dem vi har i hjertet og i fordøjelseskanalen, fungerer normalt uden for vores bevidstheds kontrol eller opmærksomhed.

Det er til gengæld noget lettere at tælle hjertemusklen. Der skal vi nemlig bare tælle til én. Men hvilke én.

Det er altså skeletmusklerne, som er det mest interessante i forhold til, hvor mange muskler vi har i kroppen.

Det er også skeletmusklerne vi forsøger at træne og forme.

Paul Ingraham samler derfor følgende liste i forhold til, hvor mange muskler der er i kroppen.

  • ~100 muskler som har relevans for træning (og der er naturligvis kun et fåtal af dem, der får den meste opmærksomhed)
  • ~200 flere muskler, som fysioteraputer og massageterapeuter også lærer om i løbet af deres studietid, og som de måske fortsat kan huske.
  • omkring ~400 flere skeletmuskler, som kun specialister kender til.
  • flere millioner muskler til at rejse hårene
  • flere milliarder glatte muskelceller, som er blandet sammen
  • nøjagtig 1 hjertemuskel

Hvor mange skeletmuskler har vi?

Skeletmusklerne kaldes også den tværstribede skeletmuskulatur. Den er under hjernens kontrol.

Den viljestyrede muskulatur har et tværstribet mønster. Viljestyrede muskler, som dem vi har i armene og benene, er under bevidsthedens kontrol. De trækker sig kun sammen, når hjernen giver besked om det.

Ønsker du at bøje albuen, instruerer din hjerne biceps-musklen i overarmen i at trække sig sammen. Ønsker du at strække ud i albuen, giver din hjerne signal til biceps om at slappe af, mens triceps-musklen på bagsiden af overarmen instrueres i at trække sig sammen.

Men skeletmusklerne omfatter også musculus intercostales, som findes mellem ribbenene, eller den mindste af typen musculus stapedius i øret.

Signalerne fra hjernen overføres via nervesystemet.

Muskler for mænd og kvinder

Mænd og kvinder har anatomisk samme antal skeletmuskler. Mænds muskler er i nogle tilfælde større end kvinders muskler. Der er ikke forskel på mænds og kvinders muskler.

Der findes dog speciel kønsspecifik muskulatur: det er fx kun kvinder der har en livmoder som mestendels består af muskulatur, ligesom det kun er mænd der har musculus cremaster, som er den muskel der ligger i huden af pungen.

Hvilken kropsdel har flest muskler?

Jeg har ikke kunnet finde et definitivt svar på dette, men mon ikke det er ansigtet. Hvis du ved mere om, hvilken kropsdel der har flest muskler, så brug endelig kommentarerne.

Hvor mange muskler har mennesket?

Hvilket antal man kommer frem til afhænger derfor meget af om man udelukkende tæller tværstribet skeletmuskulatur eller også medregner fx glat muskulatur.

Men hvis du kun tæller skeletmuskulaturen med, så er der omkring 700 muskler. Men det er formentlig kun omkring 100 af de muskler, du nogensinde stifter bekendtskab med.

Jeg har skrevet mere om, hvordan muskler trækker sig sammen og jeg har også lavet en muskeloversigt, hvor du kan se de mest nødvendige muskler i forhold til træning.

Hvis du leder efter, hvor mange knogler menneskekroppen har, så har jeg også skrevet om det.

Kommentarer