BMI-beregner: Udregn dit BMI for kvinder og mænd

4 minutters læsning

I denne BMI-beregner kan du udregne dit BMI, og du kan sammenligne dit BMI for voksne mænd og kvinder med en BMI-tabel. Vi går også i dybden med BMI-formlen, og hvordan BMI-skemaer kan fortolkes for voksne mænd og kvinder.

BMI er en måde at finde ud af, om man er overvægtig eller undervægtig.

Du kan selv udregne BMI, når du kender din vægt i kilo og din højde i centimeter. Her har vi gjort det lettere for dig. Vi har skrevet et uddybende indlæg om normalt BMI for mænd og kvinder. BMI fortolkes anderledes for folk under 18 år, derfor har jeg lavet en særskilt BMI-beregner for børn, unge og teenagere.

Denne BMI beregner er for voksne mænd og kvinder. Beregneren er udstyret med den originale BMI-formel, så du kan få en sundhedsvurdering. Derefter kan du tjekke med skemaer, når du skal vurdere dit BMI tal.

Men husk at det ikke kan betale sig at være bekymret over, hvad en tilfældig BMI udregner på nettet kategoriserer dig som. Lad os først springe til selve BMI beregneren.

BMI beregner - Udregn dit BMI

I denne BMI beregner kan du let selv udregne dit BMI uden at skulle have din lommeregner frem. Når du har lavet din BMI udregning, så bliver dit BMI tal vurderet ud fra WHOs BMI skala.

Udregning af BMI for voksne kvinder og mænd
Køn
Resultater

Et alternativ til BMI er også vores Ponderal Index beregner. Dette mål er beslægtet med BMI, men burde give en mere retfærdig vurdering, hvis du ligger uden for den normale højdekurve.

Hvad er Body Mass Index (BMI)?

Body Mass Index (BMI) er et mål for idealvægt baseret på højde og vægt, som gælder for både voksne mænd og kvinder. Målet kan også bruges for børn, men så skal det vurderes efter andre standarder.

For at beregne dit BMI, så skal du altså bruge din vægt i kg og din højde i meter.

Hvordan laver man en BMI beregning?

For at få dit BMI tal, så skal du lave en BMI udregning. Du kan selv beregne BMI ved at dividere vægt med højden i anden. Hvis du ikke gider bruge en lommeregner til formlen, så kan du bruge vores beregner til at finde dit BMI tal.

Beregn dit BMI med denne formel:

BMI = \frac{\text{weight (kg)}}{\text{height (m)}^2}

Et eksempel:

Lad os bruge 1,67 m, som er danske kvinders gennemsnitshøjde og en vægt på 65 kg.

BMI = \frac{\text{65 (kg)}}{\text{1,67 (m)}^2} = 23,3

Så bliver BMI-resultatet altså 23,3.

Har jeg et godt BMI tal?

Jeg argumenterer i det grundlæggende indlæg for BMI for, at de sædvanlige vurderingsskemaer for BMI ikke er retvisende for, hvad der er et sundt BMI. Ifølge de nyeste studier, så kan normalvægt og overvægt begge være sunde kategorier.

Derfor kan du i dette BMI skema se en revideret forståelse af, hvordan du kan fortolke BMI-skalaen i forhold til sundhed og normal vægt (se Morten Zacho til dr.dk).

Klassification BMI (kg/m2) Kommentar
Undervægtig < 20 Undervægt er meget usundt. Øg din vægt med sund kost og motion
Normalvægt og overvægt 20 - 30 Ingen grund til vægttab, hvis du motionerer, spiser sundt og ikke har sygdomme
Fedme 30 - 35 Langvarige og blivende livsstilsændringer vil være sundt. Korte slankekure vil være skidt.
Svær fedme 35,0 - Vægttab vil være godt for din sundhed

Her er grænserne for normal BMI udvidet, så det ligger mellem 20-30. Et højt BMI er altså ifølge dette skema over 30. Her er du svært overvægtig grænsende til fedme. Til gengæld er du allerede i risikogruppen for at være undervægtig ved 20 i stedet for 18,5, som i de oprindelige tabeller.

Konklusion

Her havde du mulighed for at udregne BMI i vores beregner. Nu har du altså fået sat et tal på dig selv, som angiveligt siger noget om din sundhed. Husk at hvis du har en sund livsstil, laver fysisk aktivitet og følger de officielle kostråd, så er et højere BMI ikke nødvendigvis nogen udfordring.

Der er mange andre parametre, som betyder noget for dit helbred. Du kan sagtens være normalvægtig, selvom du får et højt BMI, da BMI ikke tager højde for muskelmasse. Hvis du har en stor muskelmasse, så har du stadig en sund vægt.

Muskler vejer en del, så du skal altså ikke tabe dig, bare fordi vægten står et bestemt sted.

Du kan fx lave en mere nøjagtig måling af din fedtprocent. Fx kan man på baggrund af alder, vægt og højde udregne din fedtprocent med simple formler.

Hvis du gerne vil vide noget om placeringen af fedtdepoterne på kroppen, så kan du også måle dit taljemål. Taljemålet kan altså være en bedre indikation for, om du er i høj risiko for visse sygdomme.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal mænd og kvinders BMI være?

Voksne kvinder og mænds BMI bliver vurderet efter de samme tabeller. Studier har vist, at et sundt BMI ligger i den højere del af ‘normalvægt’. Du kan se BMI-skemaer her.

Hvad er normal BMI for børn og teenagere?

Børn passer ikke ind i de normale BMI-skemaer. WHO har lavet skemaer, hvor du kan vurdere børns BMI. Du kan læse mere om BMI for børn, unge og teenagere.

Hvad er din idealkropsvægt ifølge BMI-udregningen?

Du kan udregne din ideelle kropsvægt på baggrund af BMI.

Kommentarer