Har du nogensinde undret dig over, hvordan den menneskelige krop fungerer? Anatomi er studiet af, hvordan kroppens forskellige strukturer er opbygget. Alt fra celler hele vejen op til væv og organer.

I anatomiundervisningen lærer du om alt fra musklerne i din arm til kirtlerne i din hjerne. Det kan være et fascinerende emne, især når man begynder at lære om, hvordan alting arbejder sammen for at skabe et velfungerende menneske!

Her fokuserer vi på den del af anatomien, som har betydning for, at vi kan bevæge os frit i idræt og forskellige bevægelser.

Hvad er anatomi?

Anatomi er læren om hvordan de forskellige strukturer i kroppen er opbygget, hvordan de forskellige celler er opbygget, hvordan disse igen samler sig til væv, organer og systemer i kroppen.

Hvis du vil forstå, hvordan træningsøvelser virker, så er det godt at kende kroppens anatomi.

Grundelementer i bevægeapparatets anatomi

De tre grundelementer i bevægeapparatets anatomi er:

1. Skelettet, knogler og knogletyper 🦴

Skelettet består af knogler. Knoglerne afstiver kroppen og agerer vægtstænger for musklerne, så kroppen kan bevæge sig. Knoglerne opdeles i forskellige knogletyper.

Læs: Skelettet, knogler og knogletyper 🦴

2. Led, ledtyper og ledbevægelser 🔧

Led kan opdeles i ægte led og uægte led og forskellige ledtyper: ægled, saddelled, hængselled, glideled, drejeled og kugleled. Den primære funktion for et led er bevægelser, som kan deles op i forskellige bevægelsestyper.

Læs: Led, ledtyper og ledbevægelser 🔧

3. Skeletmuskler: Muskler, muskelgrupper og muskeloversigt 💪

Skeletmuskler bevæger kroppen. Jeg har lavet en oversigt over muskler, muskelgrupper og muskel anatomi, hvor du kan se navne på kroppens muskler på latin og dansk.

Læs: Skeletmuskler: Muskler, muskelgrupper og muskeloversigt 💪

Bevægelsesanalyse og anatomi

Anatomi handler også om at lave bevægelsesanalyser. Hvis man ved, hvordan musklerne sidder fast på knoglerne og hvilke bevægelser det enkelte led kan lave, så kan man analysere træningsøvelser.

I en bevægelsesanalyse skal du besvare følgende spørgsmål:

Kroppens anatomiske opbygning ultrakort

Kroppen er opbygget af forskellige systemer, der har betydning for træningen.

  • Nervesystemet. Beskederne til musklerne om at arbejde kommer fra nervesystemet. Musklerne og leddene sender også beskeder tilbage til hjernen om, hvordan tilstanden er rundt omkring i kroppen.
  • Skelettet. Kroppens stillads. Knoglerne i skelettet hænger sammen i led. Ledkapslerne består bl.a. af ledbånd, brusk og ledkapsel.
  • Musklerne. Det er musklerne, der bevæger de enkelte led i de forskellige retninger. Musklerne hæfter på knoglerne gennem sener. En muskel kan kun trække sig sammen (koncentrisk arbejde) og holde igen (excentrisk arbejde) når den møder en ydre modstand.
  • Kredsløbet. Blodet løber forbi lungerne og henter ilt og forbi tarmsystemet og henter næringsstoffer, som det så afleverer rundt i kroppen, hvor der er brug for det. Bl.a. har musklerne brug for ilt og næringsstoffer for at kunne lave noget. Blodet tager affaldsstoffer med tilbage. Læs mere om kredsløbstræning.

Konklusion

Anatomi er studiet af kroppens opbygning. De tre grundlæggende elementer i muskuloskeletal anatomi er skelet, led og muskler. Muskler bevæger kroppen, og bevægelserne kan opdeles i forskellige bevægelsestyper.

Når du kender anatomien, kan du foretage en bevægelsesanalyse og forstå, hvordan træningsøvelser virker, og hvordan de skal udføres mest hensigtsmæssigt. Når du har en bred forståelse af anatomi, så kan du også analysere, om træningsprogrammer rammer hele kroppen.

Artikler om anatomi

Kend din krop: Gæt og quiz

Kend din krop: Gæt og quiz

1 minutters læsning

Kender du din krop? Her har du mulighed for at gætte lidt på forskellige fakta om kroppen. Vi kigger lidt på anatomi, kredsløb og fysiologi og kroppens opbyg...

Hvad er forskellen på anatomi og fysiologi?

Hvad er forskellen på anatomi og fysiologi?

5 minutters læsning

Jeg synes ikke jeg kunne finde en rigtig god forklaring på sammenhængen og forskellen mellem anatomi og fysiologi online, så jeg har prøvet at forklare min f...

plakat med sletttet anatomi plakat skelettet bagfra musklerne bagfra skelettet fra siden nervesystemet plakat menneskets muskulatur plakat respiratoriske system og åndedrætssystemet plakat anatomi skelettet plakat kroppens muskler anatomi plakat skelettet forfra plakat muskel plakat skelet plakat nervesystemet plakat fysiologi plakat blodkredsløbet plakat
Se flere anatomiplakater hos plakaterne.dk.

Anbefalelsesværdige bøger om anatomi og træning

Bog Anatomisk Guide til Bevægeapparatet

Anatomisk Guide til Bevægeapparatet

En praktisk guide til lokalisering af muskler, knogler med mere. Før du kan få succes med at undersøge og behandle bevægeapparatet, er du nødt til først at kende dets opbygning og kunne lokalisere de relevante strukturer.

Se prisen

Bog Menneskekroppen - Anatomi, fysiologi og sygdomme

Menneskekroppen - Anatomi, fysiologi og sygdomme

Menneskekroppen - anatomi, fysiologi og sygdomme er et anatomisk atlas til mennesket i det 21. århundrede. Gennem de computergenererede 3d-billeder og fantastiske illustrationer kan man opleve menneskekroppen i hidtil uset detaljegrad og skønhed.

Se prisen

Bog Bevægeapparatets anatomi

Bevægeapparatets anatomi

Når man skal lære om anatomi er det selvsagt en fordel med gode lærebøger, og her er “Bevægeapparatets anatomi” en absolut klassiker. Bag lærebogen står forfatterne Finn Bojsen Møller, Jan Hejle, Erik Bruun Simonsen, Jørgen Tranum-Jensen. De kombinerer viden om almen anatomi med information om hvordan man forebygger, undersøger, behandler, træner og genoptræner.

Se prisen

Træning og anatomi

Træning og anatomi

Træning og anatomi henvender sig til sundhedsprofessionelle, til anatomi- og idrætsstuderende - morgendagens trænere - og til sportsudøvere, bodybuildere og andre, som vil forbedre deres fysiske form. Øger din forståelse af, hvordan kroppen fungerer under træningIndeholder mere end 200 detaljerede anatomiske illustrationer.

Se prisen

Kommentarer