Vidste du, at knæleddet er det største og mest komplicerede led i kroppen? Knæleddet forbinder lårbenet, skinnebenet og knæskallen. Det er stabiliseret af en række stærke sener både inde i knæet og på indersiden og ydersiden af knæet.

Knæskallen er omsluttet af en sene, der løber fra lårmusklen ned langs skinnebenet. Hvis du vil vide mere om knæleddet, så er du kommet til det rette sted.

Her kigger vi lidt på anatomien i knæet, hvilke knogler og muskler, der er involveret i at holde knæet stabilt og funktionsdygtigt.

Hvad er knæleddet?

Knæleddet er et hængselled. Lårbenet og skinnebenet danner ledfladerne.

Knæskallen ligger indskudt i senen, som går fra den store firehovede knæstrækker to ned og hæfter forrest på skinnebenet. Knæskallen ligger udvendigt på leddet og har også ledflader mod både lårbenet og skinnebenet.

Når knæet er bøjet, så kan man faktisk lave små drejebevægelser i underbenet.

I knæleddet finder du menisker, som udfylder ledhulen i knæleddet og har en stødabsorberende effekt. Meniskerne er små bruskskiver, som kan få skader ved vrid i knæet.

I ledhulen er der korsbånd. Korsbåndenes primære funktion er at sikre, at underbenet ikke kan glide frem eller tilbage i forhold til lårbenet. Korsbåndenes funktion suppleres af musklerne, som også er med til at stabilisere knæet. Det er bl.a. en af grundene til, at du bør træne hasemusklerne for at støtte det forreste korsbånd, så underbenet ikke kan skride frem i ledkapslen.

Ledkapslen er på siderne forstærket af sideledbånd på både udvendige og indvendige side.

Skader i knæet og knæleddet

Knæet er et af de led, hvor man ofte hører om alvorlige skader. Men knæleddet skal også holde til rigtig høje belastninger under idrætsudøvelse.

Bevægelser i knæleddet

  • Bøjning. Hamstrings

  • Strækning. Quadriceps

Knæets anatomi

Knæleddet
Knæleddet

Muskler i knæleddet

Muskeloversigt sorteret på led og muskelgrupper
Dansk navn Latin
Knæleddet
Knæstrækkere
Firehovedede knæstrækker Quadriceps Femoris
Lårmusklens lige hoved Rectus Femoris
Lårmusklens dybe hoved Vastus Intermedius
Lårmusklens ydre hoved Vastus Lateralis
Lårmusklens indre hoved Vastus Medialis
Knæbøjer
Den tohovedede knæbøjer Biceps Femoris
Halvsenede knæbøjer Semimembranosus
Halvtrinde knæbøjer Semitendinosus

Se alle muskler delt op efter led.

Kommentarer