Din rygsøjle er en fantastisk ting. Den starter ved bunden af din rygsøjle, lige under dit haleben, og løber hele vejen op til din kraniebase.

Rygsøjlen består af 24 ryghvirvler: 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler. Hver af disse ryghvirvler har en specifik opgave, men de omtales oftest i forhold til deres sektioner i ryggen.

Her kigger vi på den grundlæggende anatomi for rygsøjlen og ryghvirvlerne. Vi kigger på, hvilke knogler ryggen består af, og hvilke muskler der stabiliserer og bevæger rygsøjlen.

Hvad er rygsøjlen?

Rygsøjlen er den centrale søjle i det menneskelige skelet. Den beskytter rygmarven og gør det muligt for os at stå oprejst. Inde i ryghvirvlerne løber rygmarven, som er et bundt af nervefibre, der transporterer nervesignaler mellem hjernen og resten af kroppen.

Der er 24 ryghvirvler i rygsøjlen: syv halshvirvler (nakke), 12 brysthvirvler (midtersteryg) og fem lændehvirvler (nederste del af ryggen). Derudover er der også halebenet (coccyx) og korsbenet (en trekantet knogle i bunden af rygsøjlen, der er smeltet sammen med hoftebenene).

Hvirvlerne er adskilt af båndskiver, der fungerer som støddæmpere. Skiverne består af et hårdt ydre lag (annulus fibrosus) og et blødt gel-lignende indre lag (nucleus pulposus).

Set forfra og bagfra ser rygsøjlen lige ud. Set fra siden er rygsøjlen S-formet. Den består af fire krumninger.

  • Halsdelen buer sig fremad.
  • Brystdelen buer bagud.
  • Lænden buer fremad og kaldes ofte lændesvajet.

Rygsøjlens naturlige kurve er med til at fordele kropsvægten og giver stabilitet. Krumningerne er medvirkende til at gøre rygsøjlen fjedrende overfor påvirkninger i længderetningen.

Bevægelser i rygsøjlen

De forskellige bevægelser foregår forskellige steder i rygsøjlen. Vi undlader her at omtale halsens bevægelser.

  • Bøjning (i lændedelen). Den lige, Den ydre skrå, Den indre skrå bugmuskel

  • Strækning (i lændedelen). Den lige rygstrækker

  • Sidebøjning (hele rygsøjlen). Den firkantede lændemuskel, Den lige rygstrækker, Den ydre skrå bugmuskel, Den indre skrå bugmuskel.

  • Rotation (i brystdelen). Den firkantede lændemuskel, Den lige rygstrækker, Den ydre skrå bugmuskel, Den indre skrå bugmuskel

Rygsøjlens anatomi

Ryggen og rygsøjlen
Ryggen og rygsøjlen

Muskler omkring rygsøjlen

Den lige rygstrækker (Erector Spinae) er betegnelsen for den muskulatur, der løber op langs selve rygsøjlen. I virkeligheden er det ikke een muskel, men et helt kompleks af større og mindre muskler, der løber både lige op og på skrå.

Muskeloversigt sorteret på led og muskelgrupper
Dansk navn Latin
Rygsøjlen
Mavemuskler (fleksion)
Ydre skrå mavemuskel External Oblique
Indre skrå mavemsukel Internal Oblique
Lige mavemuskel Rectus Abdominis
Bugpressen Transversus Abdominis
Rygstrækkere (ekstension)
Rygstrækkere Erector Spinae
Den firkantede lændemuskel Quadratus lumborum

Se alle muskler delt op efter led.

Kommentarer