Forskellen på excentrisk, koncentrisk og isometrisk muskelkontraktion forvirrer ofte, når vi laver bevægelsesanalyser. Derfor kigger jeg lidt i det følgende på, hvad de forskellige typer kontraktioner og bevægelser er.

Nogle kalder det også “eccentriske” bevægelser, men det er faktisk en stavefejl, men stammer nok fra, at det på engelsk hedder eccentric, isometric og concentric.

Hvad er koncentrisk, excentrisk og isometrisk arbejde

Hvad er koncentrisk arbejde?
Koncentrisk arbejde er, når sker en sammentrækning af musklen under belastning, fx i bænkpres for bryst og triceps når stangen løftes fra brystet til strakt arm, eller i biceps curl (for biceps) hvor stangen løftes fra strakte arme (i hoftehøjde) til bøjede arme ved kravebenene.
Hvad er excentrisk arbejde?
Excentrisk arbejde er, når der sker en forlængelse af musklen under belastning, dvs. musklen “holder igen” eller bremser en vægt. I eksemplet med bænkpres er den excentriske del, at sænkningen af stangen fra strakte arme ned til brystet og i biceps curl sænkningen af håndvægten (eller stangen).
Hvad er isometrisk arbejde?
Isometrisk arbejde er, når den samme stilling bibeholdes samtidig med at man arbejder imod en vægt. Man kunne forestille sig, at man holder et stop med stangen lige over brystet i bænkpres, hvor musklerne arbejder isometrisk eller man halvvejs i sin biceps curl holder en pause.

Forskellen på koncentrisk, excentrisk og isometrisk arbejde er også rigtig godt illustreret i denne figur:

Isometrisk, koncentrisk og excentrisk bevægelse
Isometrisk, koncentrisk og excentrisk bevægelse

Hvis du foretrækker at få forskellene forklaret på video, så bliver det gennemgået i denne video.

Denne video er endnu mere grundig, og du får en masse andre rigtig fine betragtninger om at lave en bevægelsesanalyse.

Koncentrisk og excentrisk i en styrkeøvelse?

Rigtig mange programmer inden for styrketræning giver forslag til, hvordan du skal styre tempoet i bevægelsen. Jeg har skrevet et andet indlæg, der handler om tempoet i løftet.

Man siger ofte at den excentriske fase skal udføres kontrolleret og relativt langsomt, mens den koncentriske fase skal være kraftfuld og relativt hurtig, men sådan behøver det ikke at være. Tjek artiklen om tempo i løftet for at få flere detaljer på løftetempoet.

Hvordan virker excentrisk styrketræning?

Langsom, tung styrketræning og excentrisk træning er to typer styrketræning, der bliver anbefalet til seneskader. Desværre ved man ikke nøjagtigt, hvad der virker bedst for at regenerere senevævet.

Der er lavet protokoller, hvor man har lavet tung, langsom styrketræning 2-3 gange om ugen, og der er lavet protokoller, hvor man har lavet excentrisk arbejde 2 gange om dagen.

Henning Langberg konkluderer, at man ikke præcist ved om excentrisk træning er bedre end koncentrisk træning i forhold til at regenerere senevævet.

Kongsgaard et al (2009) konkluderer, at tung, langsom styrketræning med både koncentrisk og excentrisk fase er bedre på lang sigt end excentrisk træning alene. Dette træningsforløb var lavet på patellasenen, som er et ligament og ikke en sene.

Henning Langberg har selv lavet et studium, hvor de viser at excentrisk træning er med til at stimulere senens dannelse af kollagen og måske den vej styrker senevævet, så det ikke overbelastes af træning.

Skriv en kommentar