Som fitnessinstruktør skal du vide noget om fysiologi, anatomi, bevægelsesanalyse, øvelser, træningslære, kredsløbstræning, styrketræning, doping og træning af særlige målgrupper.

Når du skal vejlede andre mennesker i træning, så er det vigtigt, at du har sat dig ordentligt ind i de enkelte emner. Det vigtigste som fitnessinstruktør og træner i det hele tager er at kende sine egne begrænsninger.

Men lad os prøve at dykke ned i de vigtigste emner for fitnessinstruktører. Emnerne er særligt udvalgt med inspiration i Bevæg Dig For Livet-fitnessinstruktøruddannelsen til at supplere manualen.

Fysiologi

Hvis du vil forstå, hvordan træning virker i kroppen, så er det godt at dykke ned i kroppens fysiologi.

Kroppen består af virkelig mange forskellige specialiserede celler. Alle levende organismer styres af overlevelsesmekanismer, som kan beskrives ved disse tre principper.

Læs meget mere om fysiologi.

Anatomi

Anatomi er læren om hvordan de forskellige strukturer i kroppen er opbygget, hvordan de forskellige celler er opbygget, hvordan disse igen samler sig til væv, organer og systemer i kroppen. Her kan du læse mere om de forskellige grene i anatomien.

Træningslære

Træningslære er læren om de forhold, der er afgørende for, hvorfor og hvordan man bør træne i forskellige situationer. Træningslæren skal give retningslinjer for, hvordan man kan påvirke og udvikle en motionists egenskaber i gunstig retning.

Det handler bl.a. om disse emner:

  • Opvarmning
  • Træning
  • Stræk og cool-down

Se vores artikler om træningslære:

Hvor hurtigt vokser dine muskler? 💪

Hvor hurtigt vokser dine muskler? 💪

9 minutters læsning

Jeg bliver ofte spurgt om, hvor hurtigt muskler vokser, og hvornår man kan se resultater. Hvor meget muskelmasse kan man egentlig tage på om året med styrket...

Træningsøvelser

Jeg har samlet alle øvelserne, der bruges i forbindelse med Fitnessinstruktør. Det giver et samlet overblik over træningsøvelserne, som du skal kunne undervise i, når du gerne vil være Fitnessinstruktør.

Se alle øvelserne til fitnessinstruktør.

Programlægning

Et program har til formål at strukturere træningen, således at den bliver målrettet. Programmet skal være individuelt baseret, og tage højde for behov og ønsker samt træningstilstand. Programlægning er derfor et vigtigt redskab i tilrettelæggelse af træningen.

Læs vores artikler om programlægning:

Kredsløbstræning og konditionstræning

Konditionstræning har til formål at forbedre eller vedligeholde kroppens udholdenhed, dvs. organismens evne til at arbejde med relativ høj intensitet over længere tid. Træ- ningen sigter imod at forbedre kredsløbet (hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen, og dermed levere ilt og næringsstoffer til de arbejdende muskler), og musklernes evne til at arbejde over længere tid.

Læs mere om konditionstræning og cardio.

Specifikke målgrupper

Der findes blandt motionister en række specifikke målgrupper, som ofte kræver særlige hensyn i forbindelse med fitnesstræning. Generelt bør der for disse målgrupper foreligge en form for tilladelse fra læge, fysioterapeut eller andet sundhedspersonale inden træning iværksættes. Disse målgrupper er beskrevet i det følgende, og der er for hver målgruppe listet en række forhold, som der skal tages højde for.

Det er særligt med forskellige målgrupper, at du skal være utrolig opmærksom på at kende dine egne begrænsninger som fitnessinstruktør. Så sørg for at lave en god screening.

Skadesbehandling

Information om doping og motionsdoping

Doping foregår illegalt og som oftest i det skjulte, og derfor er det også sparsomt med kontrollerede, videnskabelige forsøg og artikler. Der findes uden tvivl enkeltpersoner med en stor medicinsk og praktisk viden om doping, men denne viden er bare ikke tilgængelig.

Doping er også blevet udbredt for motionsbrugere. Motionsdoping handler om, hvordan og hvorfor især unge mænd tager anabole steroider for at få større muskelmasse – og den eftertragtede muskuløse krop.

Du kan blive meget klogere om motionsdoping i denne rigtig gode bog om emnet:

Motionsdoping - styrketræning, identitet og kultur

Motionsdoping - styrketræning, identitet og kultur

Det er ikke kun store bodybuildere, der er på steroider. Også helt almindelige unge mænd kombinerer styrke­træning i fitnesscentret med brug af doping.

Tjek prisen

Quiz om fitnessinstruktør

Vejle Idrætshøjskole underviser vi i Fitnessinstruktør. Her er nogle af de spørgsmål, vi bruger til at gøre os klar til den afsluttende prøve.

De forskellige quiz om fitness er lavet på Quizizz.

quizizz screenshot
Sådan kan du prøve quizzen om de forskellige emner i fitnessinstruktør.
  1. Klik på et link nedenunder.
  2. Vælg “Preview” hvis du vil øve selv, og “Live Game”, hvis I vil spille mod hinanden.
  3. I vælger selv, om I vil have en Quizizz konto for at spille.
  4. Svar på spørgsmålene.

Anatomi Fysiologi Træningslære

Anbefalelsesværdige bøger om fitnessinstruktør

Stærk

Stærk - Jacob Beermann

Kunne du godt tænke dig at blive rigtigt stærk? Det kræver den rette hjælp, og den kan du heldigvis få af Jacob Beermann med bogen “Stærk”. Her får du en god og grundig introduktion til hvordan man styrketræner bedst.

Tjek prisen

Kommentarer