Jeg får ofte spørgsmålet om, hvad knoglerne og skelettet vejer, når jeg underviser i anatomi. Jeg har derfor researchet lidt på, hvor meget skelettet og knoglerne vejer?

Hvor meget vejer skelettet? Menneskets skelet og knogler udgør omkring 12-20 pct. af kropsvægten. Vægten af skelettet og knoglerne topper i 20-30 års alderen, hvor skelettet indeholder omkring 1200 g kalk. Hvis vi tager en et eksempel med en 80 kg tung person, så vejer knoglerne og skelettet omkring 12-14 kg.

Hvornår vejer knoglerne mest?

Skelettet er levende og udskiftes konstant, og knoglerne påvirkes af din levevis.

Et nyfødt barns skelet består primært af brusk og knoglemassen er relativt lille. I alt er kalkindholdet kun omkring 25 gram. Under opvæksten bliver barnets knogler mere og mere stive, fordi kalkindholdet siger i knoglerne.

Knoglerne vokser knoglerne i længde, bredde og tykkelse indtil slutningen af puberteten. Nu er knoglerne blevet mere stive og skulle gerne have fået en høj knoglemasse med et højt kalkindhold.

Opbygningen af knoglemassen afhænger af din genetik, hormoner og påvirkes af din levevis. Knogleopbygningen responderer på din kost og indtaget med vitaminer og mineraler og på den vægtbærende belastning, knoglerne udsættes for.

Vægten af skelettet topper i 20-30 års alderen. Her har man opnået peak bone mass, og skelettet indeholder omkring 1200 g kalk. Ribbenene består stadig af en del brusk, da den skal være smidig, mens resten af knoglerne er forbenet og stive.

Skelettet udskiftes og nedbrydes

Hele livet igennem udvikler skelettet sig for at være så stærkt som muligt. Knoglenedbrydende celler fjerner små mængder knoglevæv, mens knogleopbyggende celler genopbygger knoglerne. Hvis man laver vægtbærende aktivitet og har en fornuftig kost, så vil det bygge sig stærkere.

Voksne mænd mister cirka 0,5% knoglemasse om året efter det 20-30 år, mens kvinder mister omkring 1% pr. år. Kvinder kan miste helt op til 6% i årene omkring overgangsalderen.

Tidlig overgangsalder (før 45 år), tobaksrygning, undervægt, manglende motion og mangel på D-vitamin og kalk (calcium) kan også øge knogletabet med alderen. Det samme gælder en række kroniske sygdomme og visse typer af medicin.

Overlæge, ph.d Pia Eiken

Hvorfor vejer knoglerne ikke mere?

Nogle har mere kompakte knogler end andre. Man siger at densiteten og knoglemineraltætheden er højere for de mennesker. Typisk er der ikke så stor forskel på knoglestørrelsen mellem mennesker.

Det er godt at have kompakte knogler med høj knoglemasse, for så brækker de ikke så let.

Knoglernes densitet har intet at gøre med knoglernes omkreds.

Hvad er massefylden for knogler?

Massefylden for knogler er 1,85 g / cm3. Du kan se massefylden sammenlignet med andre typer væv i kroppen.

Massefylde 1 liter vejer
Fedt 0,940 g / cm3 0,90 kg
Muskel 1,050 g / cm3 1,06 kg
Knogler 1,850 g / cm3 1,85 kg
Vand 1,000 g / cm3 1,00 kg

Hvor mange knogler har et menneske?

Menneskekroppen har som voksen i alt 206 knogler. Knoglerne er bundet sammen til skelettet via led og forskellige ledtyper. Alle mennesker har flere forskellige knogletyper.

Jeg har skrevet et andet indlæg, hvor du kan få uddybet svaret til ‘Hvor mange knogler har mennesket?’, hvor du også får svaret på, hvor mange knogler en baby har?

Vejer en babys knogler mindre end en voksen?

Babyer er født med 300 knogler, som hovedsageligt er lavet af brusk, men nogle af knoglerne vokser efterhånden sammen.

Spørgsmålet er, om de blødere bruskholdige knogler vejer mere eller mindre end de stivere, forbenede voksenknogler. Hvis du ved det, så skriv endelig.

Hvad er den mindste og letteste knogle i kroppen?

Den mindste knogle i menneskekroppen er os stapes. Os stapes kaldes også ‘stigbøjlen’, og den befinder sig i øret. Os stapes er vigtig for transduktion af svingninger i luft til svingninger i væsken i vores indre øre, så vi kan høre noget.

Hvad er den største og tungeste knogle i kroppen?

Den længste og tungeste knogle i menneskekroppen er lårbensknoglen, som i en voksen mand på omkring 80 kg vejer omkring 1 kg.

Hvad vejer de enkelte knogler i kroppen?

Jeg har ikke kunnet finde den anslåede vægt for ret mange knogler. Hvis du finder nogen, så må du endelig skrive det og en kildeangivelse til [email protected].

Knogle Vægt v/ 80 kg
Lårbensknoglen 1 kg

Jeg har skrevet lidt flere artikler om knoglerne og knogletyperne og anatomi.

Bøger

Anatomisk Guide til Bevægeapparatet

Anatomisk Guide til Bevægeapparatet

En praktisk guide til lokalisering af muskler, skelettet, knogler og led. Du lærer at undersøge bevægeapparatet og kende opbygningen af skelettet og knoglerne og lokalisere de relevante vævsstrukturer.

Se prisen

Menneskekroppen - Anatomi, fysiologi og sygdomme

Menneskekroppen - Anatomi, fysiologi og sygdomme

Menneskekroppen beskrives med anatomi, fysiologi og sygdomme i et anatomisk atlas med menneskets knogler og skelettet. Gennem de computergenererede 3D-billeder og fantastiske illustrationer af knogler og muskler kan du opleve menneskekroppens anatomi i hidtil uset detaljegrad.

Se prisen

Bevægeapparatets anatomi

Bevægeapparatets anatomi

Bevægeapparatets anatomi er en klassiker, når du skal lære om kroppens anatomi. Bag lærebogen står forfatterne Finn Bojsen Møller, Jan Hejle, Erik Bruun Simonsen, Jørgen Tranum-Jensen. De kombinerer viden om almen anatomi med information om hvordan man forebygger, undersøger, behandler, træner og genoptræner kroppen.

Se prisen

Referencer

Se referencer

Kommentarer