Lungerne er udgangspunktet for at få ilt. Jeg har kigget lidt på, hvor meget luft mennesket kan få ind på en vejrtrækning, og hvad menneskets lungekapacitet er?

I denne artikel vil jeg dykke lidt mere ned i lungerne og din lungefunktion. Jeg har lavet en beregner, som hjælper dig med at finde ud af, hvor meget luft dine lunger kan rumme!

Beregn hvor stor lungekapacitet du har?

Udregning af lungevolumen og vital kapacitet.

Hvad er lungekapacitet?

Lungekapacitet henviser til den mængde luft, som dine lunger kan rumme. Lungernes kapacitet handler altså om, hvor meget luft, du kan indånde og udånde?

Den samlede lungekapacitet (TLC) er den maksimale mængde luft, som dine lunger kan rumme. Den totale kapacitet i lungerne er omkring 6 liter.

Vital kapacitet (VC) er den maksimale mængde luft, du kan ånde ud efter at have taget det dybeste vejretræning som muligt. Normalt er den omkring 4,8 liter for mænd og 10% mindre for kvinder.

Tvungen eller forceret vitalkapacitet (FVC) er den samlede mængde luft, som du kan udånde med kraft på et sekund.

Tidalvolumen (VT) er et mål for de enkelte indåndingers volumen. Tidalvolumen udgør den volumen, der der indhaleres eller exhaleres ved normal respiration. Typisk omkring 500 ml. Kan udregnes som 7 ml/kg idealvægt + (7/3) ml/kg yderligere vægt.

Funktionel risidual kapacitet (FRC) er den mængde luft, som dine lunger kan rumme efter en normal vejrtrækning, men som godt kan bruges til vejrtrækning, fx når intensiteten stiger. Det er cirka 2,5 liter.

Risidualvolumen eller restvolumen (RV) er den mængde luft, der er tilbage i dine lunger, efter at du har udåndet så meget som muligt. Du kan altså ikke tømme lungerne helt for luft.

Hvordan ser en normal respiration ud?

graf over respirationen og lungekapacitet
Grafen illustrerer de forskellige dele i respirationen. Denne illustration er central for at forstå respirationsfysiologien. Kilde: medviden.dk.

Hvordan beregner man lungekapacitet?

Nu hvor vi ved, hvad lungekapacitet er, hvordan beregner vi den så?

samlet lungekapacitet = (resterende lungekapacitet + vitalkapacitet) + (restvolumen)

Disse beregninger kræver, at vi har de målte værdier. Hvis vi ikke har det, så kan vi lave en beregning, hvor vi kan finde vitalkapaciteten.

Hvad er vitalkapaciteten?

Vitalkapaciten (VC) er den volumen af luft, som kan udåndes fra lungerne efter en maksimal indånding. Vitalkapaciteten udregnes i denne formular.

Rent teknisk får man vitalkapaciteten ved at lægge Inspiratory Reserve Volume, tidalvolumen og Expiratory Reserve Volume samen:

VC = IRV + TV + ERV

Typisk er vitalkapaciteten mellem 3-5 liter for voksne. Den estimerede vitalkapacitet kan estimeres på baggrund af køn, alder og højde.

Denne beregner udregner vitalkapaciteten baseret på formlen fra Baldwin et al, som også bruges i denne udregner fra omnicalculator.com.

Hvad er den gennemsnitlige lungekapacitet hos mennesker?

En gennemsnitlig person har en lungekapacitet på ca. seks liter. Det betyder, at dine lunger kan indeholde ca. seks liter luft, når de er fuldt oppustet! Den gennemsnitlige person bruger kun omkring to tredjedele af lungernes kapacitet, når han/hun trækker vejret normalt ind og ud.

Hvad er forskellen mellem den samlede lungekapacitet og restvolumen?

Den totale lungekapacitet (TLC) er den maksimale mængde luft, som dine lunger kan rumme. Det er den største mængde luft, du kan indånde.

Restvolumen (RV) er den mængde luft, der er tilbage i dine lunger, efter at du har udåndet så meget luft som muligt. Det er den mindste mængde luft, du kan udånde.

Hvordan måler man sin lungekapacitet og lungefunktion?

Du kan måle din lungekapacitet med en lungefunktionsmåling. Her kigger vi på de mest udbredte.

1. Spirometer og spirometri

Den mest almindelige måde er at bruge et spirometer. Et spirometer er et apparat, der måler den mængde luft, du kan trække vejret ind og ud.

Spirometri er en test, der måler, hvor meget luft dine lunger kan rumme. Du tager en dyb indånding og udånder så meget luft, som du kan på et sekund. Denne test måler, hvor meget luft du kan udånde på et sekund.

2. Peak flow meter

Du kan også bruge en peak flow-måler. Et peak flow apparat laver en måling af hastigheden af din udånding. Det kalder man også den forcerede ekspiratoriske volumen (FEV1). Dette er den mængde luft, du kan udånde på et sekund.

Med et peak flow meter tager du en dyb indånding og udånder så meget luft, som du kan på et sekund. Jo hurtigere du kan puste vejret ud på det første sekund, jo bedre fungerer dine lunger.

Når man måler dit peak flow, så kigger man efter om du skulle have nedsat lungefunktion eller er i risikogruppen for at udvikle KOL.

3. Belastningstest

Du kan også bruge en belastningstest. Her måler du din lungernes tilstand, mens du træner.

Der er også en anden måde at måle, hvor godt dine lunger fungerer, og det er ved hjælp af en stresstest. Denne måler, hvordan dine lunger fungerer, når du træner.

Hvad er den gennemsnitlige vitalkapacitet for voksne?

Den gennemsnitlige vitalkapacitet for en voksen er ca. 80%. Det betyder, at du kan udånde ca. 80% af luften i dine lunger i løbet af et sekund.

Den gennemsnitlige tvungne vitalkapacitet for en voksen er ca. 120%. Det betyder, at du kan tvinge ca. 120% af luften ud med kraft

Hvad er lungefunktion?

Lungefunktion er, hvor godt dine lunger fungerer. Den kan påvirkes af mange ting, herunder genetik, miljø og livsstilsvalg

For eksempel skader rygning af cigaretter lungerne og kan føre til lungesygdomme

Dårlig luftkvalitet kan også reducere lungefunktionen. Derfor er det vigtigt at forsøge at undgå at indånde forurenet luft, især hvis du har astma eller andre lungesygdomme

Der er mange måder at forbedre din lungefunktion på. Regelmæssig motion er en af de bedste ting, du kan gøre for dine lunger. Det styrker de muskler, der hjælper med at flytte luften ind og ud af dine lunger

Dybe åndedrætsøvelser kan også hjælpe med at forbedre din lungefunktion. Disse øvelser tvinger dig til at tage dybe vejrtrækninger, som kan hjælpe med at udvide dine lunger.

Hvilke faktorer påvirker lungekapaciteten?

Der er nogle få ting, der kan påvirke din lungekapacitet, herunder:

 • Din alder
 • Din højde
 • Din vægt
 • Dit konditionsniveau
 • Rygning af cigaretter

I denne figur kan du se konsekvensen af rygning på, hvor godt din respiration og funktion i lungerne er:

lungefunktion ved rygning
Hvordan påvirker rygning din lungefunktion målt i procent af forceret vitalkapacitet som 25 årig (Fletcher og Peto 1977). Kilde: Aktiv med KOL

Hvordan kan jeg vide, om mine lunger er sunde?

Hvis du nogensinde har fået foretaget en lungetest, har du sandsynligvis fået målt din lungekapacitet. Dette er en god måde at se, om dine lunger er sunde.

Andre måder at se, om dine lunger er sunde, er bl.a.:

 • Hvor godt du kan trække vejret?
 • Hvor meget luft du kan udånde på et sekund - altså din forcerede vitalkapacitet (FVC)

Her er et eksempel på, hvad det betyder, hvis din forcerede vitalkapacitet ikke er tilstrækkelig god.

forskel mellem FEV1 og FVC
Hvis rationen mellem FEV1/FVC er nedsat og mindre end (<0,7), så bør du blive tjekket for KOL og astma.

Hvordan forbedrer du din lungefunktion?

Tips til at forbedre din lungefunktion

 • Stop med at ryge
 • Undgå passiv rygning
 • Undgå forurenet luft
 • Motionér regelmæssigt
 • Lav dybe åndedrætsøvelser

Konklusion

Lungerne er en vigtig del af menneskekroppen, da de er ansvarlige for at få ilt ind i blodbanen. Et gennemsnitligt menneske har en lungekapacitet på ca. seks liter, som det kun bruger ca. to tredjedele af.

Der er mange ting, der kan påvirke lungekapaciteten, herunder alder, højde, vægt, kondition og rygning. Cigaretrygning er det mest skadelige, du kan gøre ved dine lunger. Passiv rygning og indånding af forurenet luft kan også skade dine lunger.

Der er flere måder at forbedre din lungefunktion på, herunder motion og dybe åndedrætsøvelser.

Hvis du vil vide, om dine lunger er sunde, kan du bede din læge om at få foretaget en lungekapacitetstest.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan kan du se, om dine lunger er sunde?

En god måde at måle din lungekapacitet på er at bruge et spirometer, som er et apparat, der kan måle mængden af luft, du kan trække vejret ind og ud.

Hvis du vil vide, hvad din lungekapacitet er, kan du bruge vores lungekapacitetsberegner. Dette værktøj vil spørge dig, hvor gammel du er, hvor høj du er, hvormeget du vejer, og hvor aktiv du er.

Når du har indtastet disse oplysninger, bruger beregneren en gennemsnitlig lungekapacitet for personer på din alder, højde, vægt og aktivitetsniveau for at give dig et groft skøn over din egen lungekapacitet.

Hvad er KOL?

KOL er en lungesygdom, som gør det svært at trække vejret. Nedsat lungefunktion kan skyldes rygning eller udsættelse for passiv rygning, luftforurening, støv og røg.

Personer med KOL har normalt meget slim i lungerne, hvilket kan gøre det svært at trække vejret. Et symptom kan også være hoste og åndenød. De kan få luftvejsudvidende medicin som behandling.

Hvad er astma?

Astma er en lungesygdom, som gør det svært at trække vejret. Den skyldes normalt allergier, men kan også skyldes motion, kold luft, stress og forurening. Personer med astma har betændte luftveje, hvilket kan gøre det svært at trække vejret og de kan få åndenød.

Kommentarer