Beregn din CdA (aerodynamisk modstand) på cyklen

Lars OlesenAf 3 min læsning

CdA (aerodynamisk modstandskoefficient) er en af de vigtigste faktorer for din fart på cyklen – især når terrænet er fladt, og hastigheden er høj.

Med denne beregner kan du få et estimat på din CdA baseret på din effekt, fart, vægt og ydre forhold som temperatur, lufttryk og rullemodstand.

Det giver dig mulighed for at analysere din position på cyklen, teste forskellen mellem tøjvalg, hjul og andre aerodynamiske optimeringer.

CdA beregner

Beregn CdA (aerodynamisk modstand)
Udregnet CdA

Typiske værdier for CdA

Position / Udstyr Typisk CdA (m²) Kommentar
Oprejst bycyklist 0,40 – 0,60 Høj luftmodstand
Almindelig racercyklist 0,30 – 0,35 Standard racingposition
Tidskørselsspecialist (aero) 0,20 – 0,25 Aero position med lav front
Triatlet i aero position 0,18 – 0,22 Optimeret til maksimal aerodynamik
Pro-cyklist i konkurrenceposition 0,25 – 0,28 Eliteposition, aggressiv kropsholdning
Cyklist med hjelm +0,01 – +0,02 Hjelm kan forbedre eller forværre afhængigt af typen

Sådan bruger du CdA-beregneren til at teste cykelpositioner

For at finde ud af, hvilken cykelposition der er mest aerodynamisk, kan du bruge denne CdA-beregner til at sammenligne resultaterne fra forskellige positioner.

  1. Mål eller estimér din effekt (watt) og fart (km/t) for en given position – for eksempel ved en testtur eller på en rulle.
  2. Indtast dine data i beregneren sammen med vægt, temperatur og øvrige parametre.
  3. Notér den beregnede CdA-værdi for den pågældende position.
  4. Gentag processen for andre positioner, f.eks. mere oprejst eller mere aerodynamisk.
  5. Sammenlign CdA-værdierne: En lavere CdA betyder mindre luftmodstand og dermed bedre aerodynamik.

Ved at teste forskellige positioner på denne måde kan du optimere din køreposition og udstyr for at minimere modstanden og forbedre din performance på cyklen.

Hvorfor CdA ekstra vigtigt ved høj fart?

Når du kører hurtigt og alene, bliver CdA (aerodynamisk modstandsareal) en afgørende faktor for din præstation.

Luftmodstanden øges nemlig kraftigt med hastigheden, og det betyder, at en lille forbedring i din CdA kan spare dig for mange watt og dermed gøre en stor forskel på din fart og udholdenhed.

Derfor er det især ved solo-kørsel på flade eller let faldende veje, at optimering af din aerodynamik gennem position, tøjvalg og udstyr har stor betydning for din samlede performance.

Ofte stilledes spørgsmål

Hvad er CdA?

CdA er produktet af aerodynamisk modstandskoefficient (Cd) og det frontale areal (A), som tilsammen beskriver, hvor stor luftmodstand du oplever på cyklen.

Hvorfor er CdA vigtigt?

CdA har stor betydning for, hvor meget luftmodstand du møder. Jo lavere CdA, desto lettere er det at køre hurtigt, især ved høj hastighed og solo-kørsel.

Hvordan kan jeg måle min CdA?

Du kan estimere din CdA ved at måle effekt, fart og andre parametre i denne beregner, eller ved hjælp af mere avancerede tests som vindtunnel eller power meter-analyse.

Kan jeg bruge denne beregner til at teste forskellige positioner?

Ja, ved at sammenligne CdA-værdier fra forskellige positioner kan du finde den mest aerodynamiske og dermed hurtigste position på cyklen.

Hvor præcis er beregningen?

Beregningsmodellen er en forenkling og afhænger af præcise inputværdier. Resultatet giver et godt estimat, men kan variere afhængigt af omstændigheder som vind, vejgreb og præcis måling af effekt.

Referencer

  • Jeukendrup, A.E. (2023). The optimal ratio of carbohydrates. https://www.mysportscience.com
  • Jeukendrup, A., & Jentjens, R. (2000). Oxidation of carbohydrate feedings during prolonged exercise: current thoughts, guidelines and directions for future research. Sports Medicine, 29(6), 407-424.
  • Rowlands, D.S. et al. (2015). Hydration and carbohydrate availability: individualizing strategies for performance. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 25(5), 507–517.
  • Smith, J.W., et al. (2013). Optimal carbohydrate intake during endurance exercise: is there a sweet spot? International Journal of Sports Physiology and Performance, 8(5), 516–524.

Lars Olesen

Cand. scient. i idræt og idrætshøjskolelærer

Lars er cand.scient. i Idræt og Sundhed fra Syddansk Universitet og har undervist i træning og sundhed siden 1999. Til daglig underviser han på Vejle Idrætshøjskole og uddanner fitnessinstruktører for DGI og DIF's Foreningsfitness. Lars arbejder ud fra den nyeste forskning og omsætter videnskabelig træningsviden til praktiske råd.

Kommentarer