Der har været rigtig meget debat om den teknologiske udvikling i sport. Der bliver brugt mange penge på at forbedre sportsudstyr, så atleterne får bedre vilkår for at kunne slå rekorder.

Debatten om hvor stor betydning ingenører har for præstationerne i idræt er blusset op igen efter, at Nike har fundet ud af at udnytte egenskaberne fra carbon i løbesko.

Det er altid fedt at få noget godt udstyr, men er de sportslige teknologiske landvindinger ved at tage overhånd?

Sportsudstyr har altid udviklet sig

Puma og Adidas er et af de tidlige eksempler på nogle skoproducenter som virkelig gjorde meget for at udvikle skoene til at præstere bedre. Du kan se den aldeles fremragende serie Rivalerne, hvor du får et indblik i det.

Jesse Owens var i 30’erne og 40’erne den altoverskyggende profil i 100-meter løb. Han løb på cindersbane og i nogle af de tidlige versioner af pigskoen.

David Epstein fortæller mere om udstyrets udvikling i denne interessante TED-talk.

Usain Bolt som er historiens hurtigste 100-meter-løber med en tid på 9,58 sekunder sat i 2009 er ikke i tvivl om han kunne have løbet endnu hurtigere i de nye sko.

Men helt sikkert meget hurtigere, og bestemt under 9,50 sekunder. Uden tvivl!

Usain Bolt

Men betyder det, at udviklingen er urimelig fordi det bliver lettere at slå rekorder fordi udstyret er bedre.

Det er der nogen der mener.

Man er i gang med at ødelægge historien. Jeg stoppede som eliteaktiv i 2017, og der er sket så meget på skofronten, at vi nærmest løb i stenalderen på det tidspunkt. Det betyder også, at man ikke kan gå tilbage i historien og sammenligne tiderne længere.

Henrik Them, tidligere landsholdsløber

Man kan imidlertid sagtens argumentere for, at der altid har været udvikling. Hver eneste rekord står på skuldrene af nye teknologiske forbedringer, men også forbedringer i træningsmetoder og viden om træning.

Berømte teknologiske fremskridt i sportsudstyr

‘Man skal ikke gå ned på udstyr’.

Og det er der ikke mange topatleter, der gør længere i sportsverden.

Når du kan lave udstyret bedre, så kan du udnytte den energi atleterne bruger bedre.

I Team Danmark har man en fuldtidsansat til at være med til forbedre præstationerne i de forskellige idrætsgrene. Andreas Top Adler arbejder særligt tæt sammen med banelandsholdet i cykling, men er også inde over de andre discipliner.

I en konkurrence vil vi gerne udnytte den energi, som sportsudøveren lægger i udstyret. Energien skal omsættes til så meget fart som overhovedet muligt, siger han.

Andreas Top Adler, præstationsingeniør hos TeamDanmark

Andreas Top Adler ved alt om, hvor stor betydning materialernes vægt og hårdhed kan betyde for at optimere farten hos atleterne.

Et af de materialer som virkelig har revolutioneret sportsudstyret er carbon. Carbon bliver brugt i alt fra både i sejlsport til cykler og nu også i løbesko.

Men lad os kigge på nogle af de mere eller mindre kontroversielle teknologiske udviklinger, som har haft betydning for idrætten og som bliver diskuteteret livligt.

Løbesko med fjeder-effekt

Nike lancerede i 2017 deres banebrydende løbesko kaldet Nike Vaporfly. Siden da har Nikes sko siddet på fødderne af flere verdensrekorder. Teknologien i skoen er imponerende. Den består af af en carbon-sål.

Opbygningen af sålen på en Nike Vaporfly. Kilde: Nike

Løbeskoen fra Nike har en et hårdt skummateriale som midtersål og en indbygget carbonplade. Kombinationen gør, at løberen får mere energi tilbage fra hver eneste skridt. Effekten fungerer altså lidt ligesom en fjeder.

Med carbonpladen i løbeskoen mindsker man den tabte energi, og skoen vil derfor bevare mere energi for hvert skridt set i forhold til en almindelig løbesko.

Andreas Top Adler, præstationsingeniør hos TeamDanmark

Kenyaneren, Eliud Kipchoge, brugte en prototype af Vaporfly, da han under helt optimale forhold på en formel 1-bane skulle forsøge at løbe en maraton under 2 timer. Kipchoges sko havde angiveligt hele tre carbonplader i den ret tykke sål.

Kenyanske, Brigid Kosgei, satte også verdensrekord på 2 timer, 14 minutter og 4 sekunder i Nike Vaporfly ved Chicago Marathon i 2019. Hun brugte dog versionen med kun en enkelt carbonplade i sålen.

Nu er verdensrekorden slået af etiopiske Tigst Assefa med 2 timer, 11 minutter og 53 sekunder. Det gjorde hun til Berlin maraton i 2023.

World Athletes har reguleret reglerne, så atleter kun må løbe i sko med maksimalt 1 carbonplade, og løbeskoene skal have været på markedet, så alle har mulighed for at købe den i butikkerne.

Løbeskoene fra Nike er kontroversielle og der er mange holdninger til dem. Er det snyd, eller er det bare en kærkommen forbedring, som gør at vi kan komme tættere på at indfri vores potentiale.

Performance engeneering

Hvis du er interesseret i at vide lidt mere om performance engineering og præstationsoptimering gennem forbedringer af udstyret, så har Anders Nedergaard behandlet det i Fitness M/K.

Du kan lytte til hele episoden og interviewet med Andreas Top Adler fra Team Danmark direkte på Spreaker her.

Listen to “#318 Performance engineering med Team Danmark” on Spreaker.

Kommentarer