Jeg får ofte spørgsmålet om, man kan træne når man tager penicillin og antibiotika af mine elever på højskolen, så jeg har skrevet en lille guide?

Kan jeg træne på penicillin og antibiotika? Når du er på penicillin og antibiotika, så kan du lave let træning, hvro du fokuserer på rolige aktiviteter, som ikke presser dit kredsløb eller krop.

Du tager antibiotika fordi du er syg, og kroppen skal have mulighed for at blive rask. Du kan fx lave blivere yoga, gåture og rolige cykelture, hvor din puls ikke er højere end 120-140 slag / min.

træning når du tager antibiotika og penicillin
Kan jeg træne på penicillin og antibiotika?

Hvad er penicillin og antibiotika?

Da den skotske mikrobiolog Alexander Fleming i 1928 kom tilbage til sit laboratorium opdagede han på bordet en petriskål, der var fyldt med stafylokokbakterier bortset fra en lille bar plet. I midten voksede en en lille mug-svamp.

Antibiotika blev opdaget ved en tilfældighed, fordi Fleming opdagede, at svampen udskiller et stof, der slår bakterier ihjel. Penicillin var opdaget, og man kunne begynde at slå sygdomme ihjel, der tidligere slog mennesker ihjel.

Antibiotika er et vigtigt våben mod sygdomme, der er forårsaget af bakterier. Der findes mange forskellige. Penicillin er en smalspektret antibiotika, der dræber den bakterie (streptokokker), som forårsager halsbetændelsen.

… lægen kan være nødt til at udskrive et bredspektret antibiotikum eller en kombination af antibiotika, når man ikke kender den sygdomsvoldende bakterie, og der er et akut behov for behandling.

Lars Bjerrum, professor i almen medicin fra Københavns Universitet - via

Antibiotika virker altså kun mod sygdomme, som er forårsaget af bakterier. Influenza og Covid-19 er virusser, så det hjælper antibiotika ikke på.

Kan jeg træne på penicillin?

Du tager antibiotika fordi du er syg. Hele kroppens beredskab bør stå klar til at bekæmpe sygdommen sammen med antibiotikaen. Hele dit immunsystem med de hvide blodlegemer som fortropper skal hjælpe med at slå sygdommen ned.

Det kræver meget energi at få slået en sygdom ned. Hvis du træner, mens du er på penicillin vil noget af din energi gå til træningen og til at skulle genopbygge kroppen fra den nedbrydning, træningen forårsager. Det er ikke særlig hensigtsmæssigt at spilde energi på det.

Din krop vil formentlig heller ikke belønne din træning med at opbygge en stærkere krop, fordi kroppen bruger energi på det vigtigste - nemlig at du bliver rask igen. Derfor vil din træning formentlig udsætte tidspunktet for at blive rask igen.

Hvis du gerne vil røre dig, så kan det være en fordel at gå nogle lange ture eller lave forskellige yoga-inspirerede øvelser. Ved at lave denne type aktiviteter kan du måske tænde for det parasympatiske nervesystem, som bl.a. er ansvarlig for genopbygning af kroppen.

Hvor længe er penicillin i kroppen?

Hvor længe et lægemiddel er i kroppen afhænger af halveringstiden for medikamentet. Det skriver man som T½. Typisk siger man at et stof er ude af kroppen efter omkring seks halveringstider.

Halveringstiden for et lægemiddel er forskellig fra person til person, men du vil finde en cirkaangivelse i indlægssedlen med dit præparat. Typisk vil Penicillin have en halveringstid på op til en time. Det betyder altså at efter du tager den sidste pille, så vil stoffet være ude af kroppen efter omkring 6 timer.

Men husk at det ikke er penicillin, der har gjort, at du ikke kunne træne. Det er den sygdom, du har fået af bakterien, der har gjort dig syg og træt. Så selvom penicillinen er ude af kroppen efter seks timer efter, at du tager den sidste pille, så kan det godt være, at immunforsvaret stadig er på barrikaderne og har behov for energi.

Hvornår kan jeg træne igen?

Når du begynder at blive frisk igen, kan du også begynde at træne igen. Vær opmærksom på, at dit immunforsvar har været på overarbejde, så det er en rigtig god ide at starte med træning, hvor intensiteten ikke er alt for høj.

Du kan med fordel arbejde med lavere intensitet og forbedre din slagvolumen (cardiac output). Det gør man ved træning, hvor pulsen ikke kommer alt for højt op (under 150), men arbejder i længere tid (mindst 30 minutter).

Denne type træning er også med til at forbedre din evne til at restituere fra andre aktiviteter, som efterfølgende vil gøre dig i stand til igen at træne hårdt. Men ved at starte med aktivitet med lavere intensitet, der er designet til at forbedre din evne til også at restituere, så risikerer du heller ikke at belaste kroppen unødigt og risikere, at bakterien igen vil have mulighed for at blomstre op, fordi immunsystemet bliver overbelastet.

Kommentarer