Ud over at registrere sæt og gentagelser, bør du også registrere hvilket tempo øvelserne bliver kørt med. Tempoet betyder en del for, hvad du får ud af din træning. Og ved at beskrive tempoet, får du en god log for, hvordan du reelt har trænet.

Hvordan noterer jeg tempoet?

Tempoet noteres med tre tal, som fx “3010”. De tre tal svarer til tre forskellige tidspunkter i løftet.

  • 3 = Den eccentriske fase, hvor musklerne arbejder under forlængelse
  • 0 = Pausen halvvejs i bevægelsen
  • 1 = Den koncentriske fase, hvor musklerne arbejder under sammentrækning
  • 0 = Pausen mellem repetitionerne.

For bænkpres betyder det, at du sænker vægten langsomt til brystkassen (eccentrisk), men løfter den igen så hurtigt som muligt (koncentrisk). Hvis det var en pullup, vil det være hiv dig hurtigt op (koncentrisk), mens du sænker dig langsomt igen (eccentrisk).

Det er den hastighed, vi tænker at stangen skal bevæge sig med. Hvis det er en tung stang, er det ikke sikkert, at vi kan få tempoet lige så højt som vi tænker det, men pointen er, at den intenderede hastighed virkelig betyder meget for dine resultater.

“Langsomt ned, hurtigt op”

Man hører typisk sætningen “Langsomt ned, hurtigt op”. 3010 ville svare til “Langsomt ned, hurtigt op” - og det er klart det tempo vi bruger oftest i vores træningsprogrammer for begyndere. Årsagen til, at vi anbefaler dette tempo, er fordi det bare giver rigtig gode resultater. Studier har vist, at hvis man i bænkpres intenderer den dobbelte hastighed af stangen, så får man den dobbelte styrkefremgang (Nucklos 2014). Det er jo virkelig værd at tage med.

Referencer

Skriv en kommentar