Det er blevet rigtig populært at drikke rigtig meget vand, men hvor meget vand skal man egentlig drikke om dagen? Vi har kigget på videnskaben og lavet en beregner til at udregne dit daglige væskebehov.

Mange er tvivl om, hvor meget væske man bør drikke dagligt. Derfor har jeg researchet lidt på spørgsmålet her.

Der står rigtig mange steder, at man har behov for omkring to liter vand dagligt. Thornton (2012) skriver, at tørsten driver os til at drikke to liter vand om dagen.

Hvis 2 liter vand om dagen er det rigtige daglige væskeindtag, så regulerer kroppen formentlig selv væskeindtaget.

Beregn hvor meget vand skal du drikke om dagen?

Letliv.dk foreslår følgende måde at beregne hvor meget vand, man bør drikke om dagen.

De skriver, at mennesker har behov for 30-40 ml væske pr. kilo legemsvægt. De skriver desværre ikke, hvor de har denne angivelse fra. Men lad os forsøge at putte det ind i en beregner.

Udregn dit daglige vandindtag baseret pĂĄ LetLivs lidt uvidenskabelige estimeringer
Hvor megeet vand skal du drikke om dagen?
-

Hvor meget skal jeg drikke om dagen?

Hvad siger videnskaben om dit daglige væskeindtag?

The recommended total daily fluid intake of 3,000 ml for men and of 2,200 ml for women is more than adequate. Higher fluid intake does not have any convincing health benefits, except perhaps in preventing (recurrent) kidney stones.

— Meinders og Meinders (2010)

Søren Nielsen, der er professor og chef for Vand og Salt Centret, skriver derimod:

Det er en myte, at vi skal drikke mindst 2 liter vand om dagen. Danskerne drikker vand som aldrig før, men det er en myte, at vi skal have mindst to liter vand om dagen. Tværtimod kan nyrernes evne til at regulere væskebalancen forrykkes, hvis vi drikker for meget.

— Søren Nielsen, professor

Hvad tæller med i dit daglige væskeindtag?

Te og kaffe tæller også med i dit daglige væskeregnskab. Mange siger at te og kaffe er vanddrivende, men for at være vanddrivende, så skal de forårsage at mere væske kommer ud af systemet, end der kom ind. Det er så vidt jeg ved ikke tilfældet.

NĂĄr jeg drikker mere om dagen skal jeg tisse mere

Når du øger dit væskeindtag, så vil du opleve at du skal oftere på toilettet, fordi kroppen ikke er vant til det ekstra væskeindtag. Det udligner sig typisk i løbet af en uges tid. Du skal naturligvis stadig tisse mere, end da du drak mindre, men slet ikke så ofte.

Kan man drikke for meget vand?

Samvirke stiller spørgsmålet: Kan man drikke for meget vand?

»Der er nogle processer i nyrerne, der sørger for, at du har det vand og salt i kroppen, du skal have. Hvis du drikker 4-5 liter vand om dagen gennem en længere periode, tager nyrerne skade. Så går der kludder i systemet,« siger professoren.

— Erling Bjerregaard Pedersen, professor ved klinisk institut for medicin på Aarhus Universitet

Kan man drikke for lidt vand?

Du kan naturligvis drikke for lidt vand. Det er endnu ikke lykkes mig at finde det absolutte minimumsindtag af væske på en dag. Hvis du ved mere om det, så brug endelig kommentarerne.

Hvorfor skal du drikke vand?

»Stofskiftet hos en normalvægtig person producerer 0,5 liter vand om dagen. Men vi udskiller godt 1 liter om dagen gennem vores åndedræt, afføring og sved. Derfor er der behov for at udligne balancen, så vi ikke dehydrerer,« forklarer Erling Bjerregaard Pedersen.

— Erling Bjerregaard Pedersen, professor ved klinisk institut for medicin på Aarhus Universitet

Hvor meget vand er der i kroppen?

Jeg har skrevet et andet indlæg, hvor du læse mere om, hvor meget vand ,mennesket har i kroppen.