Hvornår skal jeg gå i seng og sove?

3 minutters læsning

Hvis du gerne vil vågne frisk og veludhvilet, så skal du gå i seng på det rigtige tidspunkt. Her kan du få svaret på, hvornår du skal sove for at få den bedste søvn.

Vores vaner står sommetider i vejen for den gode søvn. Men du behøver ikke bekymre dig så meget. Du skal bare gå i seng på det rigtige tidspunkt.

Hvornår du skal gå i seng afhænger naturligvis af, hvornår du skal op næste morgen. Men det er en myte, at du skal sove 8 timer. Du skal sove i søvncyklusser. Derfor hjælper denne søvnberegner med at finde ud af, hvornår du skal sove.

hvornår skal jeg gå i seng og sove
Hvornår skal jeg gå i seng for at sove?

Søvnens cyklusser

Søvnen betår af flere søvncyklusser - og det er vigtigt, at du kommer igennem alle faserne. Hver søvncyklus består af fire faser, og samlet set varer det omkring 90 minutter. Hver nat bør du sove 4-7 cyklusser. Hvis du vågner midt i en cyklus, så får du ikke lige så meget ud af søvnen, og du vil føle dig træt.

Derfor kan du bruge søvncyklusserne til at regne ud, hvilken sengetid der er optimal for dig!

Det er individuelt for den enkelte, hvor meget søvn man har brug for. Du ved ikke nøjagtigt, hvor meget søvn, du har brug for, men et godt bud er omkring 5 cyklusser hver nat i gennemsnit for voksne.

Regn din sengetid ud

Du skal først finde ud af, hvornår du gerne vil vågne op. Hvis du gerne vil op kl. 6.30, så skal du altså gerne sove omkring kl. 23.00, hvis du vil have 5 cyklusser eller 00.30, hvis du skal have 4 cyklusser. Hvis du misser dit første søvnvindue, så bør du altså vente på det næsge for at få en ordentlig søvn.

Hvis du bruger lidt tid på at falde i søvn, så skal du altså bare trække det tidsrum fra, hvornår du skal gå i seng.

Du kan bruge søvnlommeregneren nedenunder til at udregne de bedste sengetidspunkter for dig. Du vil virkelig takke dig selv, hvis du får styr på dine sengetider.

Søvnlommeregner: Hvornår skal jeg sove?

Hvornår skal jeg gå i seng?

Når du har udregnet, hvornår du skal sove, så ved du også, hvornår du skal gå i seng. Hvis du bruger 15 minutter på at falde i søvn, så skal du altså gå i seng et kvarter før, du skal sove.

Hvor længe skal man sove?

Jeg har skrevet et andet indlæg inspireret af Nick Littlehales, som foreslår at du optimerer din søvn ved at sove i cyklusser. En søvncyklus er omkring 90 minutter. Littlehales mener, at det vigtigste er, at du sover i cyklusser end nøjagtigt, hvor lang tid, man sover den enkelte nat. Det væsentligste er, at du får et passende antal søvncyklusser på en uge.

I et studie publiceret i The Journal of the National Sleep Foundation anførte de disse omtrentlige tidspunkter at sove på de enkelte nætter.

 • Nyfødte (0-3 måneder): 14–17 timer
 • Spædbørn (4-11 måneder): 12–15 timer
 • Småbørn (1-2 år): 11–14 timer
 • Førskolebørn (3-5 år): 10–13 timer
 • Skolebørn (6-13 år): 9–11 timer
 • Teenagere (14-17 år): 8–10 timer
 • Unge voksne (18-25): 7–9 timer
 • Voksne (26 – 64): 7–9 timer
 • Ældre (65 år+): 7–8 timer

Test din søvn

Hvis du føler dig træt i løbet af dagen, så kan det måske være en ide at teste, om du er et A- eller B-menneske. Her kan du se alle de karakteristika, som A- og B-mennesker har, og du kan prøve forskellige tests.

Du kan også føre søvndagbog og lave søvnregistrering eller tracke din søvn med et ur.

Sov bedre

Du kommer til at sove bedre, hvis du forbereder dig på at skulle sove. Du skal med andre ord sørge for, at stimulanser bliver reduceret desto tættere du kommer på dit sovetidspunkt.

Craig Ballantyne foreslår 10-3-2-1-0-modellen.

 • 10 timer før du skal sove – Drop koffeinen
 • 3 Timer før du skal sove – Ikke mere alkohol eller tung mad
 • 2 Timer før du skal sove – Ikke mere arbejde
 • 1 Time før du skal sove – Sluk alle skærme (og dæmp lyset)
 • 0 Antallet af gange du bruger snooze knappen dagen efter.

Poul Haacker har skrevet en glimrende artikel om søvn. Han fortæller en masse gode ting om, hvordan du kan forbedre din søvn.

Men det ser ud til, at det virkelig kan betale sig at tænke over, hvornår du går i seng for at sove.

Sov godt!

Kommentarer