Strukturel balance i forskellige styrketræningsøvelser som koncept er ideen om, at man der bør være en balance mellem, hvor stærk man er i forskellige styrketræningsøvelser, så der er balance i kroppens styrke.

Hvis du vil dykke mere ned i strukturel balance, så har Peter Roberts skrevet en god gennemgang af strukturel balance på engelsk.

Peter Roberts giver et indblik i sit syn på strukturel balance i denne Youtube-video.

Peter Roberts lægger vægt på, at ratio mellem de forskellige styrketræningsøvelser kan anses som en indsigt i styrkeforholdene i din krop. Hvis du fx er rigtig stærk i bænkpres, men du ikke kan lave simple rotationer i skulderen med ret høj vægt, så kan indsigten i den strukturelle balance være med til at give et præcist mål for, hvad man bør gå i gang med at træne.

Charles Poliquin gik oprindeligt meget op i at teste følgende bevægelser for at få et mål for den strukturelle balance i overkroppen.

  • close-grip bench press 1RM
  • weighted chin-up 1RM
  • seated dumbbell external rotation 8RM on each side
  • and the bent-over trap-3 raise 8RM on each side

Hvis du er i tvivl om, hvad din 1RM er, så kan du beregne din 1RM ud fra submaksimale løft.

Her er særligt de to sidste øvelser ifølge Charles Poliquin væsentlige for at kunne præstere optimalt i andre overkropsøvelser.

I begge øvelser er det vigtigt, at du bruger en konservativ vægt, så du kan få de små muskler til at lave arbejdet og ikke lade andre større muskler overtage og derved ændre bevægelsesmønsteret.

Mange kan ikke helt føle deres Trap-3-muskel. Men i Trap-3 raise er det naturligvis væsentligt, at du lykkes med at bruge den rigtige muskel.

Skema over værdier for strukturel balance

Strukturel Balance

Google Sheets med forslag til strukturel balance mellem forskellige styrketræningsøvelser.

Google Sheets

Bruger du strukturel balance?

Strukturel balance i træningen kan også handle om, at du husker at træne for muskelbalance. Når du laver presøvelser, så er det også en god ide at lave trækøvelser. Du kan fx bruge INOL-begrebet til at holde styr på, om der er en samlet god balance i dit træningsprogram.

Bruger du strukturel balance i din træning?

Er du stå stærk som alle de andre?

Vi har skrevet et andet indlæg, hvor du kan lære, hvordan man tester sin one repetition maximum med en 1RM-maxtest

På exrx.net har de samlet en række styrkestandarder, hvor du kan få et bud på, om du er stærk.

Referencer

Se referencer

Kommentarer