Når det er rigtig varmt og jeg løber og cykler, så får jeg ofte sved ned i øjnene. Det er virkelig ubehageligt og svier helt vildt, så jeg vil gerne undgå det.

Jeg er lige kommet hjem fra en ellers rigtig god løbetur, men jeg måtte mange gange tørre sveden væk fra øjnene.

Så jeg gik i gang med at undersøge, hvordan jeg kan undgå at sveden løber ned i øjnene på mig, når jeg træner.

Du kan undgå sved i øjnene, men det kan være forskelligt, hvad der virker for dig. Du kan bl.a. smøre øjenbrynene med vaseline, bruge pandebånd, buff, bandana, kasket, løbcap eller visor for stoppe sveden fra at løbe ind i dine øjne.

Jeg har samlet en masse forskellige muligheder til at holde sveden væk fra dine øjne. Det afhænger naturligvis af hvilken aktivitet, du skal lave, men lad os dykke ned i det og se hvilke tricks, der er til at undgå sved i øjnene.

Øjenbrynene holder sveden væk fra øjnene

Egentlig burde øjenbrynene og vipperne sørge for, at jeg ikke skulle blive irriteret over at få sved i øjnene.

det virker rimeligt at antage, at brynene først og fremmest har en praktisk funktion. Sammen med øjenvipperne forhindrer de, at sved, regn og snavs trænger ind i øjnene. Der er flere indicier på, at øjenbrynene er til for at beskytte øjnene, eksempelvis er alle hårene rettet udad. Derved vil brynene automatisk lede sved og regnvand bort fra området ved øjnene.

Illustreret Videnskab

Hvis du jævnligt stryger sveden ud af øjenbrynene med enten tommel- eller pegefingeren, så kan du undgå at der kommer så meget sved, at det begynder at løbe igennem øjenbrynene. Det virker dog ikke altid for mig, eller også får jeg ikke gjort det ofte nok.

Jeg oplever ikke altid, at jeg får sved i øjnene. Men hvis sveden først er kommet i øjnene en gang, så er det som om det bliver ved at løbe derind.

Øjenbrynene løser i hvert fald ikke sin opgave i mit ansigt, selvom de sidder helt korrekt hen over mine øjne.

Vaseline kan forbedre øjenbrynenes effekt

Jeg har haft held med at forbedre øjenbrynenes funktion med at lede sveden uden om øjnene ved at smøre vaseline på øjenbrynene. Jeg har hørt om andre, der har smurt det hen over øjenbrynene.

Du bør påføre vaselinen i omvendt v-form (flad vinkel) med spids mellem og et stykke over øjenbrynene, henover øvre del af begge bryn og et stykke derefter. Eksperimenter lidt med, hvor meget du har brug for.

Det gør at sveden i stedet løber uden om øjnene, og du undgår at få de i øjnene. For det meste virker tricket med vaseline for mig, men det gør det ikke altid.

Hvis du synes, at det er ubehageligt, at sveden stadig løber ned ad dit ansigt, så kan du også bruge nogle andre strategier for at stoppe sveden.

Kasket eller cap til løb eller cykling

En løbecap eller kasket kan være med til at fange sveden før det begynder at løbe. Samtidig kan kasketten være med til at skygge for solen, så du får to gode funktioner i en. Der er virkelig mange forskellige priser og modeller som du kan tjekke hos sportsmaster.dk.

Jeg kender en del cykelryttere, der har en cykelkasket under hjelmen for at absorbere sveden og skygge for solen om sommeren. Du kan tjekke priser og modeller af cykelkasketter hos cykelpartner.dk.

Hvis der ikke er plads til en kasket under hjelmen, så kan en hue, bandana eller buff måske bruges i stedet.

Solskygge eller visor

En solskygge kan også holde sveden væk fra panden og øjnene samtidig med at den skygger for solen. Solskyggen giver i modsætningen til kasketten mulighed for at din hovedbund kan ånde, så det ikke bliver så varmt. En solskygge kan være en god makker i til vandring i de varme sommermåneder eller til almindeligt løb.

Jeg synes ikke solskyggen fungerer så godt under en cykelhjelm, fordi den kommer til at sidde lidt mærkeligt. Der er cykelkasketter eller hjelmhuer lidt smartere.

Jeg synes ikke solskærme ser så smarte ud, så jeg har undgået dem. Du kan se et eksempel på en solskærm fra GribGrab hos cykelpartner.dk.

Huer og hjelmhuer

En hue kan også være en mulighed. Man kan få nogle tætsiddende huer, som er lavet i et meget tyndt materiale. Hvis du vælger en hue af uld, så kan den faktisk virke kølende, hvis det er varmere i vejret.

En uldhue absorbere sveden og giver dit hoved mulighed for at ånde, så du ikke føler dig indelukket og overophedet.

Outmore foreslår:

En god hue kunne være Beanie Lite fra Woolpower som er en hue som sidder tæt omkring hovedet. Huen har dobbeltlagsmateriale, der sikrer optimal isolering. Woolpower Lite er Woolpowers tyndeste materiale, der er meget tæt strikket uld, og derfor giver bedre køling. Huen holder dig både varm, når det er koldt ude, men virker også kølende under lidt lunere forhold.

Outmore

Uld er genialt, men hvis det er til cykling, du leder efter en hjelmhue, så har cykelpartner.dk et kæmpe udvalg af sommerhjelmhuer.

Pandebånd og svedbånd

Det er også oplagt med et svedbånd og et pandebånd. Pandebåndet er meget effektivt, og man kan få dem i mange forskellige tykkelser. Du kan også have et svedbånd på håndleddet, som du bruger til at tørre sveden væk fra panden. Jeg synes selv, at det er mest effektivt med et pandebånd.

Jeg har ikke ret god erfaring med svedbånd, når jeg cykler. Det er svært at tørre sveden væk med en hånd, når hjelmen er i vejen. Nogle har en god effekt med et tyndt pandebånd, som samler sveden inden den begynder at løbe ned mod øjnene.

Du kan også lave dit eget pandebånd af et mikrofiber campinghåndklæde. Enten kan du bare binde det rundt om panden, men hvis knuden irriterer, så kan du sy det sammen så det netop passer til dit hoved.

Hvis du foretrækker at købe et, så har sportmaster.dk mange forskellige versioner - både tykke og tynde pandebånd

Buff kan fange sveden

Hvis du vil afprøve nogle af metoderne, så kan du overveje at købe en buff. Den kan både fungere som hue, pandebånd og svedbånd. Du findes utrolig mange forskellige buffs, så du kan helt sikkert finde en du synes om. Buffs er lavet af et hurtigtørrende materiale og den kan vrides, så den er perfekt at bruge til træning.

En buff relativt billig løsninger, og jeg synes virkelig, at den er genial til mange forskellige ting. Den bliver dog hurtigt varm under en cykelhjelm.

Jeg synes Outmore.dk har en masse fede buffs i alle mulige og umulige farver.

Bandana suger sveden

En bandana kan også med til at reflektere solen, beskytte mod solens stråler og holde sveden væk fra øjnene. En bandana er ligesom en buff lavet af hurtigtørrende materiale, men fordelen er at den er lavet til at passe nøjagtigt og sidder godt fast. Jeg synes den hvide model fra GribGrab er ret fed. Du kan tjekke de aktuelle priser og farvekombinationer hos cykelpartner.dk.

Jeg synes dog hurtigt, at det kan blive varmt med en bandana, hvis jeg er ude at cykle, og det er varmt. En bandana kan også ende med at flagre bag ved hjelmen, hvis du vil bruge den til cykling.

Tjek cykelhjelmen

Du kan overveje om din cykelhjelm er for varm, og det er derfor du kommer til t svede så meget, t det begynder at løbe ned i øjnene. Der er forskellige cykelhjelme, der er rigtig godt ventileret. Jeg blev ret overrasket over, hvor meget bedre ventilationen faktisk er i nogle cykelhjelme.

Selv har jeg kørt med en Specialized Prevail II på det seneste. Den har virkelig været pengene værd, fordi den er ret komfortabel at køre med. Du kan tjekke prisen og de ret fede specs hos cykelpartner.dk.

Når du har styr på ventilationen i cykelhjelmen, kan du også kigge på indlæggene i hjelmen. Måske kan de justeres lidt for at undgå at sveden begynder at løbe ned mod øjnene. Du kan fx vælge en hjelm, hvor indlægget går hele vejen hen over panden. Typisk suger de sveden fint. Du kan også tjekke om svedindlægget trænger til at blive skiftet, hvis du har haft hjelmen i længere tid.

Solbriller med svedstopper

Hvis du løber eller cykler med sportssolbriller, kan de også være med til at forebygge, at du får sved løbende ned i øjnene. Nogle af mærkerne har en funktion, der stopper sved. Lad os kalde det en svedstopperfunktion. Det kan være en lille skumsvedstopper, som enten opfanger sveden eller bare leder sveden uden om øjnene ligesom øjenbrynene egentlig burde gøre.

Solbriller sidder meget forskelligt i folks ansigter, så du skal selvfølgelig tjekke, at brillerne slutter tæt hen over øjnene. Jeg tror ikke, at der er nogen solbriller der direkte markedsfører sig med at stoppe sveden, så hvis det er formålet med, skal du nok prøve dem i en cykelforretning. Der er virkelig mange fede solbriller, når man fx kigger på sortimentet af solbriller på cykler.dk.

Opsummering: Hvordan undgår jeg sved i øjnene

Hemmeligheden for at undgå sved i øjnene er altså, at man rent mekanisk enten får absorberet sveden i et stykke stof eller at man får ledet sveden fra panden ud til siden og lidt bagud, så sveden ikke løber direkte ned i øjnene.

Kommentarer