Bioimpedans er en let måde at måle kropssammensætning på. Teknologien blev kendt i løbet af 1980’erne, men præcisionen sammenlignet med ‘guld-standarderne’ hydrostatisk vejning (vandvejning) og DEXA-scanner var ikke så høj. Teknologien har imidlertid udviklet sig og de nyere apparater er noget bedre. Mest kendt for sin præcision er InBody, som bl.a. i et studium viser en korrelation med DEXA-scanner på 88%1.

Forudsætninger for bioimpedans fedtprocent-målinger

  • Faste i mindst 12 timer
  • Ingen træning i mindst 12 timer - og helst ikke hård træning dagen før overhovedet
  • Ingen alkoholindtag mindst 24 timer før testning

Bioimpedans måling med InBody 570

Vejle Idrætshøjskole har vi adgang til en InBody 570, som vi har købt gennem Fitness Institute og Henrik Duer. Den korrelerer

Hvor præcis er InBody 570

Body fat percentage determined by DXA shares 88% of the variance with MfBIA, leaving 12% variance unexplained. (…)

The results of the current study reveal if strict guidelines are adhered to MfBIA is a comparable method for determining body fat percentage when compared to DXA.

Validating InBody® 570 Multi-frequency Bioelectrical Impedance Analyzer versus DXA for Body Fat Percentage Analysis

Dog skal du være opmærksom på, at fedtprocenten målt med DEXA-scanneren var omkring 5%-point højere både for mænd og kvinder. De bruger ikke meget tid i studiet til at diskutere det.

Mean body fat percentage for DXA was 25.61 ± 10.56% across genders, 32.92 ± 7.74% women, and 21.77 ± 9.82% men, respectively. Mean body fat percentage for MfBIA was 20.99 ± 9.34% across genders, 27.72 ± 7.27% women, and 17.46 ± 8.33% men.

Hvordan udføres testen med InBody 570

Det er ret enkelt at tage selve testen. Du følger bare instruktionerne på skærmen. Det besværlige er, at du møder op til testen under de rigtige forudsætninger, som beskrevet ovenfor.

Når du står på InBody 570 vil du ende med et resultat på LCD-skærmen, der ser sådan her ud. De fleste kigger som det første efter deres fedtprocent (PBF), men muskelmassen (SMM) er også interessant for mange. Det sidste tal er rationen extra cellulære væske (ECW-ratio).

Skelet Muscle Mass (SMM)
Skeletmusklerne er de primære bevægelsesmuskler. Desto større andelen af muskler er i forhold til fedt, desto stærkere er kroppen.
Percent Body Fat (PBF)
Angiver hvor stor en del af kroppen, der består af fedt.
Extra Cellular Water-ratio (ECW Ratio)
Andelen af vand uden for cellerne sammenlignet med den totale mængde vand i kroppen. En vigtig indikator for vandbalancen i kroppen. Hvis du fx oplever en stigning i ECW, men ikke i ICW, så kan det være en indikator på hævelse eller inflammation i kroppen.
LCD på InBody 570
LCD på InBody 570

Fortolke resultatarket fra InBody 570

Når du har lavet testen, så får du et resultatark udprintet, som ser sådan her ud:

Resultatark fra InBody 570
Resultatark fra InBody 570

InBody USA har de en god gennemgang af resultatarket, og du kan også se mere i nedenstående video.

Badevægt med fedtprocent måler

Badevægt med fedtprocent måler

Denne badevægt kan give dig en komplet oversigt over både vægt, fedtprocent, BMI, væskeandel og knoglemasse. Man kan oprette analyser for 8 personer, og dermed kan hele familien nøjes med denne ene vægt. Denne vægt er formentlig ikke valideret og er langt fra så præcis, som de andre præsenteret i denne artikel.

Læs mere

Tanita DC 360P Kropsanalysevægt

Tanita DC 360P Kropsanalysevægt

Med en Tanita DC 360P kropsanalysevægt er du garanteret præcise og nøjagtige resultater. På blot 15 sekunder er det muligt at få en fuld kropsanalyse. Resultaterne vil øjeblikkeligt blive vist på LCD-skærmen, som er nem at læse.

Læs mere

Tanita MC 780 P MA

Tanita MC 780 P MA

Tanita MC 780 P MA, er en interaktiv maskine, hvilket gør at vægten er nemt at benytte. Med det todelte display, kan du nemt overskue den målte og beregnede data.

Læs mere

Skriv en kommentar