Interesse for at måle din fedtprocent er steget, så jeg har forsøgt at samle op på, hvordan man kan måle sig fedtprocent. Hvilke metoder findes der til at måling af sin fedtprocent?

Du kan måle din fedtprocent på mange måder. Alle metoderne har hver deres fordele og ulemper og unøjagtigheder. Du kan måle fedtprocent med undervandsvejning, DEXA-scanner, hudfoldsmålinger med fedttang, bioimpedans - og du kan estimere fedtprocenten på baggrund af øjemål og udregninger.

Jeg beskriver i det følgende, hvorfor måling af din fedtprocent kan være interessant, og hvordan du kan måle den, men hvad er fedtprocenten egentlig?

Hvad er fedtprocenten? Fedtprocenten er et udtryk for, hvor høj andel af fedt du har i kroppen i forhold i den fedtfrie masse. Fedtprocenten siger ikke noget om, hvor fedtet sidder. Placeringen og fordelingen af fedtet har stor betydning for sundheden. Derfor er en lav fedtprocent ikke bare lige med en sund krop.

Men hvorfor er du overhovedet interesseret i at måle din fedtprocent?

Hvorfor vil du måle din fedtprocent?

Jeg oplever, at mange er meget interesseret i at få målt deres fedtprocent. Ofte uden begrundelse for, hvad tallet skal bruges til. For det meste lyder det som om, at fedtprocenten bliver et styringsredskab for om ens træning virker. Men for mig er det et dårligt styringsredskab. Det er mere interessant, om man bliver stærkere, mere udholdende, mere eksplosiv, smidig eller dygtigere til det, man laver.

Fedtprocenten kan imidlertid være med til at sige noget om ens sundhedstilstand. Hvis man kan få målt fedtprocenten med en troværdig måling, så er fedtprocenten bedre til at sige noget om sundheden for den enkelte.

Det er klart, at den optimale fedtprocent i forhold til sundhed ikke nødvendigvis er den optimale fedtprocent til at se veltrænet ud. Hvis du gerne vil se veltrænet ud, så kræver det typisk en ret lav fedtprocent. Pointen er imidlertid, at du ikke behøver at få målt din fedtprocent for at se, om du ser veltrænet ud eller du har six-pack, hvis det er målet med træningen.

Du kan imidlertid få målt din fedtprocent, hvis du er i tvivl om du er sund nok. Det er både problematisk for din sundhed, hvis du har for lav og for høj fedtprocent. Så som meget andet i livet handler det om en balance.

Hvordan måler man sin fedtprocent? 7 metoder!

Der er mange måder at måle fedtprocent på. De fleste er desværre relativt unøjagtige. Du skal overveje meget nøje, hvilket tal du reelt ender med, når du får målt din fedtprocent, og hvordan du vil bruge dette tal.

Det er sandsynligt, at du kan bruge metoderne over tid til at tracke, hvordan det går med din fedtprocent og kropskomposition i det hele taget, men det er usandsynligt, at du kan bruge tallene til at sammenligne med andre.

Mål din fedtprocent med målebånd 📏

1 minutters læsning

Der er mange måder at måle din fedtprocent på. Denne måling af fedtprocent kræver kun et målebånd, og så skal du måle omkredsen forskellige steder på kroppen.

Måling af fedtprocent - og hvad så?

Når du har valgt en metode til at måle din fedtprocent, hvad skal du så gøre med tallet efterfølgende.

Du kan sammenligne det med normalværdierne for fedtprocent, som jeg har samlet i nedenstående tabel:

Normer for fedtprocent for mænd og kvinder

Tabellen nedenunder indeholder normerne for fedtprocent for mænd og kvinder.

Klassifikation Kvinde (% fedt) Mand (% fedt)
Essentiel fedt 10-12% 2-4%
Udholdenhedsatlet 14-16% 6-8%
Atlet 17-20% 10-13%
Fitness 21-24% 14-17%
Grænsende til problem 24-29% 18-22%
Fed 30 og højere 23 og højere

Data fra Howley and Franks: Health/Fitness Instructor’s Handbook, Human Kinetics 1986.

Oversat til en grafik baseret på alder kan det se sådan her ud:

Hvordan måler jeg min fedtprocent? Fedtprocent for mænd og kvinder
Fedtprocent for voksne mænd og kvinder baseret på WHO BMI guidelines (Gallagher 2000)

Mere om at måle fedtprocent

Jeg har skrevet et indlæg om forskellige måder at anskue kropskomposition på, som måske kan inspirere til at få et endnu mere nuanceret billede på, hvad fedtprocent er. Der kan du også læse om endnu flere metoder til at måle kropskomposition med.

Når nu det er så vanskeligt nøjagtigt at bestemme den nøjagtige fedtprocent, så skal du altså ikke skynde dig på slankekur på baggrund af fedtprocentmålinger og fedtprocentberegninger uden at være helt sikker på, at du har en udfording med din fedtprocent.

Hvis du vil dykke lidt mere ned i emnet om fedtprocent og vægt, så tjek mit omfattende indlæg om idealvægt og vores betragtninger om BMI for mænd og kvinder.