Mål din fedtprocent med en fedttang (skinfold caliper)

5 minutters læsning

Du kan bestemme din fedtprocent ved at måle hudfoldstykkelser med en hudfoldsmåler. Her kan du lære mere om meste almindelige metoder til fedtmåling med en fedttang. Vi dykker ned i både fordele og ulemper ved hudfoldsmålinger.

Det er meget udbredt at bruge en fedttang til at måle hudfoldstykkelser rundt omkring på kroppen for at bestemme fedtprocenten. Man bruger tykkelsen af hudfolderne til ved hjælp af en formel at estimere, hvor meget fedt man i alt har på kroppen.

Jeg har kigget lidt på, hvad man skal være opmærksom på i forbindelse med måling af fedtprocent med hudfoldsmålinger og fedttang - og så har jeg lavet beregnere til de mest udbredte metoder.

I forbindelse med træning og vægttab kan det være motiverende at følge ændringer i kropskompositionen og fedtprocenten, da ændringer i kropsvægt både kan skyldes ændringer i muskel- og fedtmasse.

hudfoldsmåling med en fedttang

Hvad er hudfoldsmålinger?

I hudfoldsmålinger måler man tykkelsen af hudfolderne rundt omkring på kroppen med en hudfoldsmåler (fedttang). Ud fra målingerne af hudfolder udregner man kroppens densitet, og derfra forholdet mellem fedtmasse og fedtfri masse. Hudfoldsmålinger anbefales hovedsageligt til at tracke ændringer i fedtprocenten og ikke de faktiske værdier.

En måde at estimere sin fedtprocent på er ved hjælp af en fedttang, som man kan bruge til at lave en hudfoldsmåling med.

Om fedttangen og hudfoldsmåleren

Egentlig hedder det en hudfoldsmåler, men det bliver også ofte kaldet en fedttang.

Målingerne med fedttangen skal naturligvis være til at stole på, så derfor skal:

en fedttang overholde nogle bestemte standarder mht. hvor hårdt den klemmer, og hvordan enderne af tangen ser ud. En professionel fedttang (skinfold caliper) koster flere tusinde kroner, men mange steder på nettet kan man købe billigere fedttænger der er næsten ligeså gode.

Morten Zacho

En fedttang eller hudfoldsmåler ser sådan her ud:

Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper

Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper

Mål din fedtprocent nemt med Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper. Fedttangen bliver brugt af mange amerikanske personlige trænere på grund af dens præcise målinger. Du kan både bruge den hjemme eller have den med på farten.

Tjek pris

Harpenden Skinfold Caliper

Harpenden Skinfold Caliper

Harpenden Skinfold Caliper - Kvalitetscaliper fra Baty til nem og præcis måling af fedtprocent!

Tjek pris

Generelt om om måling af hudfoldstykkelse med fedttang

Måling med fedttang er relativt udbredt, og alle kan lære at bruge en fedttang. At måle fedtprocent med hudfoldstykkelser er imidlertid også grænseoverskridende for den, der bliver målt på.

Som professionel skal man virkelig overveje, hvad man gerne vil bruge resultaterne fra hudfoldsmålingen til, og om det er nødvendigt.

Hvordan måler jeg hudfoldstykkelsen?

Du måler det eksterne fedt ved med to fingre at samle en hudfold og med et instrument at måle, hvor tyk hudfolden er. Hudfoldsmålingerne kan lægges ind i matematiske formler, som bruges til at estimere fedtprocenten i hele kroppen.

Du skal helst have en hjælper til at lave målingerne. Hvis du gerne vil have de mest pålidelige målinger, så skal det (helst) være den samme person, der laver målingerne hver gang.

Du skal bruge tommel- og pegefinger til at trække hudfolden ud på de steder de forskellige tests angiver. Når du har fat i hudfolden sætter du hudfoldsmåleren på cirka 1 cm ved siden af fingrene. Nu skal du aflæse tykkelsen af hudfolden på tangen inden et par sekunder, så tangen ikke når at komprimere huden, eller det bliver ubehageligt for personen, der bliver testet.

Hvor præcis er måling af fedtprocent med fedttang

En fedttang kan ikke give dig en eksakt måling af din fedtprocent ved at måle hudfoldstykkelserne. Fordelen ved fedttangen er nøjagtigheden fra måling til måling. Hvis du måler hudfoldstykkelsen gentagne gange eller over flere dage i træk, så vil de enkelte målinger være tæt på identiske (hvis vi antager at kropskompositionen og fedtprocenten ikke har ændret sig).

Skal jeg estimere fedtprocenten med hudfoldsmålinger?

At måle hudfoldstykkelser med fedttang er relativt pålideligt, når du har en pålidelig fedttang. De formler du kan bruge til at estimere fedtprocenten er imidlertid behæftet med nogen usikkerhed. Hvis du vælger at omregne dine målinger til fedtprocent, så læs grundigt op på hvilken usikkerhed, formlerne er behæftet med.

Hvis du gerne vil tracke din kropskomposition over tid, så giver det formentlig mest mening bare at måle hudfoldstykkelserne uden at konvertere resultatet til en fedtprocent, som du alligevel ikke helt kan regne med.


Valg af formel til estimering af fedtprocenten

Der er mange forskellige formler, som kan bruges til skinfold-målinger. Vi har valgt de mest brugte ud nedenfor og lavet beregnere og instruktioner til de enkelte metoder.

Jeg foretrækker selv at bruge Durnin & Womersley 4-punkts måling af fedtprocent, hvis jeg laver hudfoldsmålinger, fordi formlen er ens for mænd og kvinder, og fordi formlen er lavet med udgangspunkt i almindelige mennesker.

Alle de følgende måder at lave hudfoldsmålinger på kræver en pålidelig fedttang til at lave målinger for at estimere fedtprocenten.

1. Peterson 4-punktsmåling af fedtprocent

Peterson 4-punktsmåling er en nyere hudfoldsmåling til bestemmelse af fedtprocent baseret på 4-komponentmodellen for kropskomposition.

2. Jackson & Pollock 3-punktsmåling af fedtprocent

Jackson & Pollock trepunktsmåling er en hudfoldsmåling, som kan bruges til at estimere fedtprocent. Formlen egner sig bedst til personer, der ikke har for stort et fedtlag på kroppen.

3. Durnin & Womersley 4-punktsmåling af fedtprocent

Durnin & Womersley 4-punktsmåling er meget anerkendt hudfoldsmåling til bestemmelse af fedtprocent, der kan bruges til de fleste mennesker. Team Danmarks testcentre bruger denne formel.

4. YMCA metoden - Mål fedtprocent med fedttang

YMCA-metoden er baseret på Jackson & Pollocks formler, men specielt tilpasset YMCA’s behov. Det betyder, at mænd og kvinder måles på de samme punkter, og hvis det volder problemer at måle på låret, så kan den måling let udelades.

5. Slaugther formlen: Fedtprocent for børn med fedttang

Slaugther formlen er bl.a. anvendt i studier af danske skolebørn og kræver en måling ved triceps og på skulderbladsspidsen.

6. Lohman formlen: Mål fedtprocent for børn 8-18 år

Lohman-formlen kan bruges til at teste børn fra 8-18 år. Hudfoldene måles ved triceps og på læggen.


Hvad er normale fedtprocenter?

Du kan også udregne din fedtprocent, og hvis du se normalværdier for fedtprocent, så kig i mit indlæg om normal fedtprocent tabel.

Husk at testen udelukkende estimerer din fedtprocent. Testen er ikke et startskud til en slankekur, fordi du skal opnå en tilfældig idealvægt fra en beregner.

Køb en fedttang til hudfoldsmåling

Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper

Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper

Mål din fedtprocent nemt med Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper. Fedttangen bliver brugt af mange amerikanske personlige trænere på grund af dens præcise målinger. Du kan både bruge den hjemme eller have den med på farten.

Tjek pris

Harpenden Skinfold Caliper

Harpenden Skinfold Caliper

Harpenden Skinfold Caliper - Kvalitetscaliper fra Baty til nem og præcis måling af fedtprocent!

Tjek pris

Kommentarer