Jackson & Pollock 3-punktsmåling af fedtprocent

4 minutters læsning

Jackson & Pollocks 3-punktsmåling er en hudfoldsmåling og formel, som du kan bruge til at estimere din fedtprocent og fedtfri masse. Metoden anbefales som standard af American College of Sports Medicine (ACSM).

Jackson og Pollock lavede deres research med de generaliserede formler til at estimere fedtprocenten i 1970’erne. Nevill et al (2008) skriver, at formlerne er de mest brugte i forskningslitteraturen til at estimere fedtprocent både for mænd (Jackson og Pollock 1978) og for kvinder (Jackson, Pollock og Ward 1980).

Jackson og Pollocks formel en blandt flere måder at finde fedtprocenten med en fedttang. Jackson og Pollock har både lavet en formel til både måling af 7 punkter og en til 3 punkter. Baranauskas et al (2015) har sammenlignet begge formler med en DEXA-scanner. De konkluderer, at der ikke er signifikant forskel mellem de to formlers præcision, og derfor er nedenstående beregner baseret på 3-punktsmåling.

I Jackson og Pollocks trepunktsmåling måles forskellige steder for mænd og kvinder. Jeg gennemgår dem særskilt nedenunder:

Fedtprocent for mænd

Mænd skal måle hudfolderne ved bryst, mave og lår. Du kan se mere i følgende video.

Kilde: estimatebodyfat.com
Pollock-Jackson 3-site skinfold. Mænd. Indtast de målte værdier.

Fedtprocent for kvinder

Kvinder skal lave hudfoldsmålingen ved triceps, hoftekam og lår.

Kilde: estimatebodyfat.com
Pollock-Jackson 3-site skinfold. Kvinder. Indtast de målte værdier.

Formel til Pollock og Jacksons fedtmåling

Jeg bruger formlerne som præsenteres på fitties.com i beregneren. Du kan læse mere om formlerne i Jackson og Pollock (1978) og Jackson et al (1980).

Usikkerheder for Jackson og Pollocks formel

Nevill et al (2008) stiller spørgsmålet i deres studium, om Jackson og Pollocks formler stadig kan bruges til at estimere fedtprocenten for overvægtige. De konkluderer, at man skal være varsomme med at bruge formlerne til overvægtige mennesker.

Nevill et al (2008) rapporterer både om 7-punktsmålingen og 3-punktsmålingen. Hvis man i 7-punktsmålingen har en samlet sum of skinfolds på over 120, så bør man være varsom med at bruge formlerne til at estimere fedtprocenten. De foreslår en alternativ formel.

Konklusion

Jeg har skrevet et uddybende indlæg om at måle skinfolds med fedttang. Når du har bestemt fedtprocenten, så vil du måske tjekke, hvad en normal fedtprocent er for mænd og kvinder?

Husk at testen udelukkende estimerer din fedtprocent. Testen er ikke et startskud til en slankekur, fordi du skal opnå en tilfældig idealvægt fra en beregner.

Alternativer til Jackson & Pollocks formel

1. Mål din fedtprocent med en fedttang (skinfold caliper)

Du kan bestemme din fedtprocent ved at måle hudfoldstykkelser med en hudfoldsmåler. Lær mere om meste almindelige metoder til fedtmåling med en fedttang.

2. Peterson 4-punktsmåling af fedtprocent

Peterson 4-punktsmåling er en nyere hudfoldsmåling til bestemmelse af fedtprocent baseret på 4-komponentmodellen for kropskomposition.

3. Durnin & Womersley 4-punktsmåling af fedtprocent

Durnin & Womersley 4-punktsmåling er meget anerkendt hudfoldsmåling til bestemmelse af fedtprocent, der kan bruges til de fleste mennesker. Team Danmarks testcentre bruger denne formel.

4. YMCA metoden - Mål fedtprocent med fedttang

YMCA-metoden er baseret på Jackson & Pollocks formler, men specielt tilpasset YMCA’s behov. Det betyder, at mænd og kvinder måles på de samme punkter, og hvis det volder problemer at måle på låret, så kan den måling let udelades.

5. Slaugther formlen: Fedtprocent for børn med fedttang

Slaugther formlen er bl.a. anvendt i studier af danske skolebørn og kræver en måling ved triceps og på skulderbladsspidsen.

6. Lohman formlen: Mål fedtprocent for børn 8-18 år

Lohman-formlen kan bruges til at teste børn fra 8-18 år. Hudfoldene måles ved triceps og på læggen.

Referencer

ACSM's Guidelines for Exercise Testing and Prescription

ACSM's Guidelines for Exercise Testing and Prescription

The flagship title of the certification suite from the American College of Sports Medicine, ACSM’s Guidelines for Exercise Testing and Prescription is a handbook that delivers scientifically based standards on exercise testing and prescription to the certification candidate, the professional, and the student. The 9th edition focuses on evidence-based recommendations that reflect the latest research and clinical information.

Tjek prisen

Se referencer til Jackson & Pollock 3-punktsmåling af fedtprocent

Køb en hudfoldsmåler

Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper

Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper

Mål din fedtprocent nemt med Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper. Fedttangen bliver brugt af mange amerikanske personlige trænere på grund af dens præcise målinger. Du kan både bruge den hjemme eller have den med på farten.

Tjek prisen

Kommentarer