Peterson 4-punktsmåling af fedtprocent

3 minutters læsning

Peterson 4-punktsmåling er en nyere formel til hudfoldsmåling til bestemmelse af fedtprocent baseret på 4-komponentmodellen for kropskomposition.

Peterson et al (2003) er bare en af de måder, som man kan vælge til at lave hudfoldsmålinger med fedttang. Peterson et al (2003) har baseret deres formel på baggrund af en 4-komponentmodel for kropskomposition.

Bestemmelsen af 4-komponentmodellen er baseret på tre forskellige metoder, som forskerne har knyttet sammen til en formel, de anser for at være præcis til at bestemme den præcise fordeling af vævstyperne.

  • DEXA-scanning. For at estimere fedtprocenten har de brugt DEXA-scanning til at finde den fedtfrie skeletfrie masse og fedtmassen. DEXA-scanningen blev også brugt til at bestemme knoglemineralindholdet i forhold til den fedtfrie masse.
  • Tungt vand. Tungt vand kan bruges til at bestemme den totale mængde vand i kroppen.
  • Undervandsvejning. Forskerne lavede 10 undervandsvejninger for at bestemme densiteten af kroppen.

På baggrund af 4-komponentmodellen fik lavede forskerne regressionsligninger med forskellige parametre, og de fandt frem til en sammenhæng for både kvinder og mænd, hvor man skulle måle fire hudfolde, vægt, højde og alder for at bestemme fedtprocenten.

I Peterson et al (2003) undersøgte de også formlerne fra Womersley og Durnin og Jackson og Pollock. Peterson et al (2003) fandt, at deres nyudviklede formel havde en bedre korrelation med formlen baseret på 4-komponentmodellen end de ældre formler, som kun var baseret og valideret i forhold til undervandsvejning.

Beskrivelse af hudfoldsmålinger i Peterson (2003)

For at estimere fedtprocenten så skal der både for mænd og kvinder måles hudfolde på fire steder. Hudfolden skal måles ved triceps, ved skulderbladets nederste spids, lige over hoftekammen og midt på låret.

peterson fedtprocent målinger for børn
Her skal der måles til Peterson-formlen for fedtprocent for voksne.

Udregn din fedtprocent med Peterson et al.-beregneren

Peterson 4-site skinfold måling af fedtprocent. Indtast de målte værdier.

Usikkerheder i Peterson formlen

Husk at testen udelukkende estimerer din fedtprocent. Testen er ikke et startskud til en slankekur, fordi du skal opnå en tilfældig idealvægt fra en beregner.

Jeg har skrevet et uddybende indlæg, hvor du kan se flere formler til at bestemme fedtprocent baseret på måling af skinfolds med fedttang.

Sammenlign den fedtprocent, du har fundet med anbefalet fedtprocent for voksne mænd og kvinder.

Køb en tang til hudfoldsmålinger

Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper

Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper

Mål din fedtprocent nemt med Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper. Fedttangen bliver brugt af mange amerikanske personlige trænere på grund af dens præcise målinger. Du kan både bruge den hjemme eller have den med på farten.

Tjek prisen

Alternativer til Petersons formel

1. Mål din fedtprocent med en fedttang (skinfold caliper)

Du kan bestemme din fedtprocent ved at måle hudfoldstykkelser med en hudfoldsmåler. Lær mere om meste almindelige metoder til fedtmåling med en fedttang.

2. Jackson & Pollock 3-punktsmåling af fedtprocent

Jackson & Pollock trepunktsmåling er en hudfoldsmåling, som kan bruges til at estimere fedtprocent. Formlen egner sig bedst til personer, der ikke har for stort et fedtlag på kroppen.

3. Durnin & Womersley 4-punktsmåling af fedtprocent

Durnin & Womersley 4-punktsmåling er meget anerkendt hudfoldsmåling til bestemmelse af fedtprocent, der kan bruges til de fleste mennesker. Team Danmarks testcentre bruger denne formel.

4. YMCA metoden - Mål fedtprocent med fedttang

YMCA-metoden er baseret på Jackson & Pollocks formler, men specielt tilpasset YMCA’s behov. Det betyder, at mænd og kvinder måles på de samme punkter, og hvis det volder problemer at måle på låret, så kan den måling let udelades.

5. Slaugther formlen: Fedtprocent for børn med fedttang

Slaugther formlen er bl.a. anvendt i studier af danske skolebørn og kræver en måling ved triceps og på skulderbladsspidsen.

6. Lohman formlen: Mål fedtprocent for børn 8-18 år

Lohman-formlen kan bruges til at teste børn fra 8-18 år. Hudfoldene måles ved triceps og på læggen.

Referencer

Se referencer til Peterson 4-punktsmåling af fedtprocent
  • Peterson, Matthew J., Stefan A. Czerwinski, og Roger M. Siervogel. 2003. “Development and Validation of Skinfold-Thickness Prediction Equations with a 4-Compartment Model”. The American Journal of Clinical Nutrition 77 (5): 1186–91. https://doi.org/10.1093/ajcn/77.5.1186.

Kommentarer