Peterson 4-punktsmåling er en nyere hudfoldsmåling til bestemmelse af fedtprocent baseret på 4-komponentmodellen for kropskomposition.

Peterson et al (2003) har baseret deres formel på baggrund af en 4-komponentmodel for kropskomposition.

Bestemmelsen af 4-komponentmodellen er baseret på tre forskellige metoder, som forskerne har knyttet sammen til en formel, de anser for at være præcis til at bestemme den præcise fordeling af vævstyperne.

  • DEXA-scanning. For at estimere fedtprocenten har de brugt DEXA-scanning til at finde den fedtfrie skeletfrie masse og fedtmassen. DEXA-scanningen blev også brugt til at bestemme knoglemineralindholdet i forhold til den fedtfrie masse.
  • Tungt vand. Tungt vand kan bruges til at bestemme den totale mængde vand i kroppen.
  • Undervandsvejning. Forskerne lavede 10 undervandsvejninger for at bestemme densiteten af kroppen.

På baggrund af 4-komponentmodellen fik lavede forskerne regressionsligninger med forskellige parametre, og de fandt frem til en sammenhæng for både kvinder og mænd, hvor man skulle måle fire hudfolde, vægt, højde og alder for at bestemme fedtprocenten.

I Peterson et al (2003) undersøgte de også formlerne fra Womersley og Durnin og Jackson og Pollock. Peterson et al (2003) fandt, at deres nyudviklede formel havde en bedre korrelation med formlen baseret på 4-komponentmodellen end de ældre formler, som kun var baseret og valideret i forhold til undervandsvejning.

Se mere i den originale artikel af Peterson et al (2003).

Beskrivelse af hudfoldsmålinger i Peterson (2003)

For at estimere fedtprocenten så skal der både for mænd og kvinder måles hudfolde på fire steder. Hudfolden skal måles ved triceps, ved skulderbladets nederste spids, lige over hoftekammen og midt på låret.

Udregn din fedtprocent med Peterson et al.-beregneren

Peterson 4-site skinfold måling af fedtprocent. Indtast de målte værdier.

Usikkerheder i Peterson

Husk at testen udelukkende estimerer din fedtprocent. Testen er ikke et startskud til en slankekur, fordi du skal opnå en tilfældig idealvægt fra en beregner.

Jeg har skrevet et uddybende indlæg om at måle skinfolds med fedttang.

Andre formler til måling af fedtprocent

Mål din fedtprocent med målebånd 📏

2 minutters læsning

Der er mange måder at måle din fedtprocent på. Denne måling af fedtprocent kræver kun et målebånd, og så skal du måle omkredsen forskellige steder på kroppen.

Køb en tang til hudfoldsmålinger

Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper

Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper

Mål din fedtprocent nemt med Accu-Measure Fitness 3000 Body Fat Caliper. Fedttangen bliver brugt af mange amerikanske personlige trænere på grund af dens præcise målinger. Du kan både bruge den hjemme eller have den med på farten.

Tjek prisen

Referencer til Peterson (2003)

Se referencer til Peterson 4-punktsmåling af fedtprocent (hudfold)
  • Peterson, Matthew J., Stefan A. Czerwinski, og Roger M. Siervogel. 2003. “Development and Validation of Skinfold-Thickness Prediction Equations with a 4-Compartment Model”. The American Journal of Clinical Nutrition 77 (5): 1186–91. https://doi.org/10.1093/ajcn/77.5.1186.