Sargent Jump test er en springtest og hoppetest, som kun kræver et en væg og et målebånd. Testen kan således laves de fleste steder. Sommetider staves testen også forkert som Sergeant Jump Test.

Sargent Jump test er rimelig meget enkel og kan laves overalt. Stå ved siden af en mur og mål, hvor højt du kan række. Derefter springer du så højt som muligt, rører ved væggen og udregner forskellen.

Vi har samlet en liste over alle springtests for hoppehøjde her.

Hvordan udføres Sargent Jump Test

Sargent Jump Test. Kilde: www.homeexerciseequipmenthq.com.

Harman et al. (1991) brugte følgende protokol, da de udførte Sargent Jump Test.

  1. Deltagerne kan have orange kridt på fingrene af højre hånd.
  2. Stående på flade fødder med væggen på højre hånd, rækker de armene så højt op som muligt og markerer det højeste sted på væggen, de kan nå.
  3. Deltagerne kan frit forsøge at springe så højt som muligt ved at bøje ned i knæene og bruge armtræk.
  4. Deltageren markerer det højeste sted på væggen, de kan nå.
  5. Springhøjden i Sargent Jump Test er forskellen mellem det første og andet sted.
  6. Tre forsøg med minimum 45 sekunder mellem de forskellige forsøg. Det bedste forsøg tæller.

Du kan se testen forklaret i denne Youtube-video.

Udregn hoppehøjden fra Sargent Jump Test

Hoppehøjden er forskellen mellem din rækkehøjde, og hvor du ender med at røre på væggen. Du kan bruge denne beregner til at udregne dit resultat.

Udregning af hoppehøjde fra Sargent Jump Test
Sargent Jump Test Score

Ulemper ved testen

  • Det er lidt mærkeligt at hoppe så tæt ved en væg, og det kan risikere at mindske dit resultat.
  • Hvis du bruger et kridt i hånden, så kan du risikere at være lidt unøjagtig. Det er mere nøjagtigt, hvis du enten har kridt eller kalk på fingrene eller en form for blæk.

Hvis du fx har adgang til en basketballplade, så kan du udføre testen uden at skulle være bange for væggen foran dig. Sæt noget tape på basketpladen og dyp fingrene i noget blæk eller kalk, som du så bruger til at sætte mærket på væggen.

Hvis du har råd til lidt udstyr, så er Jump & Reach med et Vertec-apparat en rigtig god måde at gøre det lidt lettere at udføre.

Fordele ved testen

Testen er så lavpraktisk, at alle kan lave den overalt. Den er gratis, men du skal måske bruge lidt kreativitet for at få den til at virke for dig. Hvis bare du gentager testen på samme måde hver gang, så har du en rigtig fin test til at måle din fremgang.

Validitet og reproducerbarhed

de Salles et al (2012) konkluderede, at Sargent Jump Test er en reproducerbar og valid test, når den sammenlignes med en hoppetest på kraftplatform.

Referencer

Se referencerne om Sargent Jump Test

Kommentarer