Jeg har i det følgende samlet viden om hop, spring og springstyrke, og hvordan man kommer til at hoppe og springe højere eller længere med springtræning.

Følgende parametre kan have betydning springstyrke

  • Maximum Strength
  • Speed Strength
  • Strength Speed
  • Rate of Force Development

Forskellige typer spring

Når vi taler om spring og springstyrke, så taler vi om to typer forskellige spring. Vi har de horisontale spring og de vertikale spring. Teknikken og fysikken er forskellig alt efter, hvad vi taler om.

Vi kan også have spring med stående afsæt eller med tilløb, ligesom vi kan sætte af på et eller to ben.

Horisontale spring

Horisontale spring er forskellige typer længdespring. Jeg har beskrevet fysikken i det stående længdespring mere i dybden.

Vertikale spring

De vertikale spring kan være ret forskelligartede. Jeg har beskrevet fysikken i de vertikale hop. Der er en del forskellige tests, som kan være med til at teste din vertikale springstyrke. Tjek alle springtests nedenunder.

Interessante begreber i forhold til springstyrke

Her kan du læse om nogle spændende begreber, som du kan bruge i forbindelse med test af springstyrke.

Reactive Strength Index (RSI)

Reactive Strength er evnen til hurtigt at ændre retning fra en hurtig excentrisk bevægelse til en koncentrisk bevægelse. Reactive Strength Index (RSI) er udviklet for at få måle, hvordan testpersonen præsterer under plyometriske øvelser med hurtigt skift fra exentrisk bevægelse til en koncentrisk bevægelse - og som et udtryk for den dynamiske eksplosive vertikale hoppekapacitet. Det kræver en hoppemåtte eller en anden måde, hvor du kan måle afsætstiden.

Jeg har skrevet mere om Reactive Strength Index.

Dynamic Strength Index (DSI)

Dynamic Strength Index (DSI) måler forskellen mellem en atlets maksimale styrke og den eksplosive styrke. DSI kan bruges til at identificere om en atlet har brug for mere maksimal styrke, mere ballistisk og dynamisk træning eller samtidig træning af begge egenskaber.

The Dynamic Strength Index (DSI) er en ratio mellem atletens ballistiske peak force og deres dynamiske eller isometriske peak force.

Jeg har skrevet mere om Dynamic Strength Index.

Plyometrisk træning

Plyometrisk træning er en måde at træne stretch shortening cycle (SSC). Det kræver en fornuftig progression at træne plyometriske øvelser. Her er fire enkle trin til, hvordan du kan komme i gang med at træne plyometri.

Hvordan tester jeg spring?

Sargent Jump Test: Hvor højt springer du?

2 minutters læsning

Sargent Jump test er en springtest og hoppetest, som kun kræver et en væg og et målebånd. Testen kan således laves de fleste steder. Sommetider staves testen...

Jump and Reach: Hvor højt springer du?

6 minutters læsning

Jump & Reach test er en god springtest, som både måler springhøjde og rækkehøjde. Det er en meget funktionel test, som også fortæller noget om din evne t...

Reactive Strength Index (RSI)

3 minutters læsning

Reactive Strength Index (RSI) er et godt værktøj til at bruge til at forbedre sin springteknik i hurtige bevægelser, som er meget anvendelige som atlet.

Dynamic Strength Index (DSI)

1 minutters læsning

Dynamic Strength Index (DSI) er et godt værktøj til finde ud af, om du har brug for at forbedre din maksimale styrke eller dine plyometriske egenskaber.

Fysikken og kræfterne bag et vertikalt spring

10 minutters læsning

Det vertikale hop er et rigtig godt eksempel på fysikkens love. Her kan du virklig lære noget om sammenhængen mellem hastighed, acceleration, kræfter og svæv...


Kommentarer