Hvad er gennemsnitshøjden for mænd og kvinder i Danmark?

4 minutters læsning

I Danmark er vores gennemsnitshøjde relativt høj. Hvis du er interesseret i at finde ud af, om du er højere end gennemsnittet, så er du kommet til det rigtige sted.

Vi har fundet flere interessante facts om højde i Danmark, og vi sammenligner også danskernes højde med andre lande og befolkningsgrupper.

Den gennemsnitlige danske mand er ifølge de nyeste tal 181,4 centimeter høj, og den gennemsnitlige danske kvinde er 167,2 centimeter høj. Den gennemsnitlige dansker har haft vokseværk de sidste 100 år. Gennemsnitshøjden er øget med 10 cm de seneste 100 år.

gennemsnitshøjde i Danmark

Hvad er gennemsnitshøjden i Danmark for mænd og kvinder?

I dag er gennemsnitshøjden i Danmark for danske mænd 181,4 cm. Den gennemsnitlige danske kvinde er 167,2 cm høj. Det gør danskerne til nogle af de højeste i verden.

DR.dk skriver, at forskere har gennemgået 1.500 tidligere studier for at undersøge, hvordan verdensbefolkningens højde har ændret sig de seneste 100 år. På denne måde kan man sammenligne hele verdens gennemsnitlige højde, og gennemsnitshøjden i Danmark er altså nok til at placere sig i toppen af undersøgelsen.

Du kan læse mere om Gennemsnitsdanskeren hos Dansk Statistik. Jeg synes altid, at det er sjovt at se, hvordan man er i forhold til andre mennesker. Der er Dansk Statistik en guldgrube for at se, hvordan den gennemsnitlige dansker lever. Du vil sikkert opleve, at du har mange fællestræk med andre danskere.

Undersøgelse af gennemsnitshøjde i Danmark

Undersøgelsen sammenligner de indberettede højder for hver befolkningsgruppe for at se på udviklingen i højde rundt omkring i verden. Danskernes gennemsnitshøjde har altdig ligget højt i lignende undersøgelser.

Gennemsnitshøjden for mænd er generelt højere end for kvinder, men hvis vi kigger på gennemsnitshøjden i Danmark, så er gennemsnittet for en dansker på tværs af køn 174,3 centimeter høj.

Mænd født i 1896 blev i gennemsnit 170,0 cm høje, mens kvinderne i gennemsnit blev 157,1 cm høje. Siden da er danskerne skudt gevaldigt i vejret. I dag er gennemsnitshøjden for danske mænd og kvinder henholdsvis 181,4 cm og 167,2 cm, og det gør os til nogle af de højeste mennesker i verden.

Janne Tolstrup, professor ved Syddansk Universitet

I undersøgelsen er det nok til at give mændene en femteplads og kvinderne en syvendeplads for gennemsnitshøjder på verdensplan.

Men det betyder faktisk også, at mændenes gennemsnitshøjde er steget med 11,8 cm og kvindernes gennemsnitshøjde med 10,1 cm de seneste 100 år.

Det er ret vildt, synes jeg.

Hvorfor er gennemsnitshøjden så høj i Danmark?

Danmark følger altså godt med, når det gælder gennemsnitshøjden. Generne spiller naturligvis ind, men de vigtigste parametre for, at gennemsnitshøjden i Danmark bliver høj er kost og sundhed i løbet af barndommen.

Vi spiser en relativt varieret og sund kost, får nok søvn og har et godt, mentalt helbred. Det gør det lettere at opnå en høj gennemsnitshøjde.

Generne spiller naturligvis også ind, men det gør følgende formentlig også:

Det har sandsynligvis været mere effektivt at være stor og høj, når vi har skullet arbejde i kulden for flere tusinde år siden. Klimaet i Nordeuropa har krævet mere fysisk robusthed end i Sydeuropa. Det er muligt, at vi altid har været blandt de højeste.

Jesper Lier Boldsen, lektor ved Retsmedicinsk Institut

Hvis dine forældre ikke er så høje, så får du formentlig heller ikke en højde over gennemsnitshøjden. Jeg har skrevet mere om hvad der har betydning for din højde. God mad og rigeligt med motion og i det hele taget en sund livsstil vil gøre det lettere at blive højere, hvis du ønsker det.

Danskerne er nogen af verdens højeste?

Danskerne er altså i løbet af blot 100 år gennemsnitligt blevet mere end 10 cm højere. Det er kun europæiske lande, der er at finde på top 10-listen over lande med de højeste befolkningsgrupper.

Danskerne er for alvor skudt i vejret siden man har kunnet måle de forskellige befolkningsgrupper i hele verden. Derfor er danskerne også nogle af verdens højeste.

Der er også for alvor sket noget med de iranske mænd. De er fra 1914 til 2014 blevet i alt 16,5 cm højere, mens de sydkoreanske kvinder er vokset hele 20,2 cm.

De højeste i verden er de hollandske mænd med hele 182,5 cm og de lettiske kvinder med 170 cm.

Gennemsnitshøjde i Danmark
Danske mænds gennemsnitshøjde målt på session de seneste mange år

Hvem er de laveste?

Ifølge TV2 ser det ud til, at Østtimor og Guatemala huser verdens laveste befolkningsgrupper. Mænd fra Østimor er 160 cm høje, mens de laveste kvinder er fra Guatemala og er 149 cm høje.

Konklusion

Vi bliver altså gennemsnitligt højere i Danmark - ligesom resten af verden. Men gennemsnitshøjden i Danmark er altså blandt de højeste i verden. Det bliver spændende at se de næste undersøgelser af danskernes højde.

Jeg har skrevet et andet indlæg, der handler om, hvordan man bliver højere. Hvis du gerne vil syne højere, så kan du også kigge på din kropsholdning og rette ryggen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er gennemsnitshøjden for kvinder i Danmark?

Danske kvinder er i gennemsnit 167,2 cm høje.

Hvad er gennemsnitshøjden for danske mænd?

Gennemsnitshøjden for danske mænd er 181,4 cm.

Kan man blive højere?

Der er mange der søger på, om man kan blive højere. Vi har skrevet et andet indlæg om, hvordan man bliver højere, hvor du kan finde tips til, hvordan du kan skyde i vejret.

Hvor længe bliver vi ved med at vokse?"

Mænd og kvinder stopper med at vokse på forskellig tid. Kvinder bliver sjældent højere, når de runder deres 18 års fødselsdag. Mænd kan måske stadig blive lidt højere indtil omkring 20 års alderen. Væksten går imidlertid noget langsommere når man nærmer sig at være udvokset.

Kommentarer