COD-tests: Tests af retningsskift

2 minutters læsning

Change of direction-tests (COD-tests) bruges til at måle, hvor dygtige deltagerne er til at lave retningsskift. En retningsskifttest bruges ofte til at sige noget om deltagerens behændighed eller agility.

Der findes en lang række forskellige måder at teste retningsskift på. Her kigger vi på nogle af de mest populære og brugte øvelser.

5-0-5

Kilde: scienceforsport.com

Du kan læse mere om 5-0-5 testen hos scienceforsport.com, hvor der bl.a. diskuteres, hvordan man bedst muligt tager tid ift. hvor høje timing-gates bør være.

Sayers (2014) stiller spørgsmål til, om 5-0-5-testen i virkeligheden tester change of direction.

Illinois Agility Test

Illinois Agility Test (Getchell, 1979) bliver ofte brugt, og der findes veletablerede normer, hvis du vil sammenligne din præstation.

Kilde: www.topendsports.com

V-Cut

Kilde: www.researchgate.net

Arrow Head Testen

Arrow head testen bruges bl.a. flittigt til at teste fodboldspillere.

Formålet med arrowhead testen er at teste hastighed, acceleration, kropskontrol og evnen til at skifte retning med forskellige vinkler.

Arrowhead testen udføres på en bane, der ser sådan her ud. Keglerne skal stå som på tegningene, så det ligner en pilehoved.

Arrowhead Testen. Kilde: www.researchgate.net

8-tals løbet: Politiets sprint test

En af kravene i de fysiske tests til politiets optagelsesprøve er 8-tals-løbet. Når du har adgang til en hal, så er det en rigtig let test at sætte op. Du skal bare bruge et par kegler.

Hvordan kan jeg måle COD-tests?

Carlos Balsalobre har lavet en app, som kan bruges til via videoanalyse at måle tiden på forskellige COD-tests. Du kan let downloade COD Timer som en del af IOS-appen My Jump Lab, som er en ret genial fitness app.

I appen kan du lave følgende tests og relativt let tage tid dine spillere.

  • 5-0-5
  • Illinois Agility Test
  • V-Cut
  • 5+5

Du kan naturligvis også opstille mere avancerede baner med timer-gates, men det udstyr er noget dyrere.

COD Deficit (CODD) for at måle Agility

Topendsports.com forklarer om begrebet COD Deficit (CODD).

Hastigheden i retningsskiftene er kun et komponent af agility. Behændighed påvirkes også af balance, koordination, placeringen af tyngdepunktet, løbehastigheden, evnen til at accellere og hvor dygtig man er til testen.

De fleste tests af change of direction (COD) bruger den totale tid til at gennemføre testen for at vurdere præstationen. Det meste af tiden i en test løber man imidlertid på en lige linje. Det kan gøre det vanskeligere at skelne mellem løbehastighed og evnen til at ændre retning.

Derfor er man også begyndt at bruge COD Deficit. Her sammenligner man tiden for at lave en COD-test med den tid, det tager at løbe samme distance i en lige linje.

Det er en simpel måde at identificere atletens evne til at ændre retning. Da man også ofte måler sprint-tiden i andre fitness-tests, så har du direkte adgang til tallene relativt hurtigt.

COD Deficit er naturligvis specifikt i forhold til den agility-test, der bliver brugt. Testens resultat påvirkes af antallet af retningsskift og vinklen i retningsskiftene. Scoren påvirkes også af løbernes løbehastighed, da hurtigere løbere skal bremse mere ned, og højde og vægten af atleten, da der er et større momentum i retningsskiftene.

Referencer

Se referencer
  • Nimphius, S, Geib, G, Spiteri, T, and Carlisle, D. “Change of direction” deficit measurement in division I American football players. J Aust Strength Cond, (21): 115–117, 2013.
  • Nimphius S, Callaghan SJ, Spiteri T, Lockie RG. (2016). Change of Direction Deficit: A More Isolated Measure of Change of Direction Performance Than Total 505 Time. J Strength Cond Res. Nov;30(11):3024-3032

Kommentarer