Du kan beregne dit kondital på mange forskellige måder. Vi har samlet forskellige måder at lave beregning af dit kondital på. Hvis du leder efter en “kondital beregner”, så kan du her finde forskellige metoder til udregning af konditallet.

En måde er at beregne dit kondital ud fra en vilkårlig løbedistance, løbe en bip-test eller en Cooper løbetest. Vi har samlet en række konditionsberegnere til løbetests, en tur på roergometer eller efter at have kørt en tur på cyklen. Du kan se alle vores konditionstests.

Men hvis du helst ikke vil rejse dig fra sofaen for at få svaret, så kan kan denne artikel være svaret. Her får du nemlig en række beregnere til kondital, som du kan udføre mens du ligger ned.

Men lad os først lige kigge på, hvordan man laver en kondital beregner. Derefter kommer jeg med forskellige eksempler på konditalberegnere for løb, cykling, gang og roning.

Hvordan beregner jeg mit kondital?

For at beregne dit kondital så har du brug for en test, som på en eller anden måde er blevet sammenlignet med en direkte måling af den maksimale iltoptagelse pr. minut delt med kropsvægten. Det er nemlig definitionen på konditallet. Konditallet måles i ml ilt pr. minut pr. kg. kropsvægt.

Der er lavet mange forskellige studier, hvor man har målt deltagernes kondital direkte og sammenlignet den med andre submaksimale eller maksimale tests. Hvis du er interesseret, så har jeg skrevet et andet indlæg, der handler om, hvordan man tester sin kondition med en konditest?

Kondital beregner fra sofaen

1. Konditalberegner (Nes 2011)

Nes et al (2011) har lavet denne test for VO2max, som er baseret på nogle enkle antropometriske spørgsmål og selvoplevet fysisk aktivitetsniveau.

Indtast dine værdier

2. Konditionsberegner (Jackson 1990)

Jackson (1990) har lavet denne test, som også har en variation, hvor du indsætter din fedtprocent.

Indtast dine værdier
Fysisk aktivitetsniveau for de seneste 6 måneder

Deltager ikke jævnligt i fysisk aktivitet eller sport.

Deltager jævnligt i aktiviteter eller arbejde, der kræver moderat fysisk aktivitet (fx golf, ridning, calisthenics, gymnastik, bordtennis, bowling, styrketræning eller havearbejde).

Deltager jævnligt i hård fysisk aktivitet (fx løb eller jogging, svømning, cykling, roning, sjipning, eller løb på stedet) eller deltager i hårde aerobe aktiviteter (som tennis, basketball, eller håndbold).

Spørgsmålene er oversat fra Jackson (1990) af mig. Hvis du har en bedre oversættelse, så skriv endelig.

3. World Level Fitness

World Fitness Level er lavet af norske forskere og giver dig et bud på dit fitness level ved at besvare en række spørgsmål.

4. Udregn kondital fra hvilepuls og maxpuls

Uth et al (2004) har udviklet en konditionstest, hvor det ikke er så besværligt at få et bud på sit kondital. Testens præmis er, at hvilepulsen falder, når man kommer i bedre form, fordi slagvolumen øges. Med en højere slagvolumen kan hjertet pumpe mere blod rundt i hvert enkelt slag, og derfor behøver det i hvile ikke at slå så mange gange.

Find kondital fra din puls

5. Kondital fra Polar Ownindex

Du kan lave en 5 minutters konditionstest, hvis du har et Polar ur eller Polar Beat og en brystmåler. Jeg har skrevet mere om, hvordan du kan bruge dit ur til at måle din kondition.

Beregn kondital fra træning

Løbetests

Cykling

Borg 15 konditest på cykel 🚴🚴‍♀️

Borg 15 konditest på cykel 🚴🚴‍♀️

3 minutters læsning

Borg 15-testen eller Graded Cycling Test with Talk Test er en submaksimal konditest på cykel, hvor forsøgspersonens kondital estimeres ud fra en test på en e...

Romaskine og roergometer

Udregn kondital fra gangtest


Se alle konditionstests

Validitet af beregning af kondital

Når du beregner dit kondital, så skal du huske, at alle indirekte tests er forbundet med unøjagtigheder. Beregnerne er lavet med udgangspunkt i en population, og formlerne og algoritmerne er baseret på det, der passer på flest muligt i forsøget. Når du laver en beregning af konditallet, så bliver det altså det bedste gæt ud fra forskernes studier.

Hvordan forbedrer jeg beregningen af mit kondital?

Dit beregnede kondital vil forbedres, hvis du træner over længere tid, hvor du udfordrer kredsløbet. Den hurtigeste måde at forbedre et udregnet kondital er ved at tabe dig. Det skyldes, at konditallet bl.a. afhænger af vægten.

For at forbedre beregningen af dit kondital, så skal du imidlertid flytte din maksimale iltoptagelse og det kræver en høj intensitet. Vi har skrevet lidt om intensitetens betydning for at flytte den maksimale iltoptagelse.

Hvis du bruger samme beregner til dit kondital næste gang, så skal du altså bare præstere bedre i testen, og så vil udregningen af konditallet give et bedre tal.

Hvad er et godt kondital?

Jeg har lavet en side, hvor du kan se en tabel med kondital, som du kan vurdere dig selv i forhold til. Men husk på at de udregnede kondital er til en tilnærmelse af dit rigtige kondital.

Se tabel med kondital

Konklusion for beregnere af kondital

Der er mange søgninger på nettet på “beregn kondital”, hvilket tyder på, at mange gerne vil lave en beregning af sit kondital. Jeg bruger ofte også selv en beregner til at udregne mit kondital, fordi jeg godt kan lide at få et tal. Egentlig kunne jeg jo bare lave den samme test flere gange for at se, om jeg er blevet bedre, og så ved jeg, at min kondition er blevet bedre.

Kommentarer