Du kan komme i gang med yoga uden udstyr, men det rigtige yogaudstyr kan gøre fornøjelsen større. Hvilken yogamåtte eller yogablok skal jeg vælge - og har jeg også brug for yogasokker, yogabælte, yogatæppe eller yogatøj?
Der er rigtig mange forhandlere af yogaudstyr på nettet, og udbuddet af yogaudstyr bliver større og større. Jeg har forsøgt at samle en guide til, hvorda du vælger det rigtige yogaudstyr.
Du får svaret på:
- Hvilket yogaudstyr findes der?
- Vi gennemgår bl.a. yogamåtter, yogablokke, øjenpuder, yogasokker, yogabælte, yogatæppe, yogahåndklæde og yogatøj.
- Hvilket udstyr er nødvendigt for at dyrke yoga?
- Hvilket yogaudstyr kan gøre yoga mere behageligt?
Hvilket yogaudstyr skal du bruge for at dyrke yoga?
Når du dyrker yoga, så skal du ikke nødvendigvis investere i en masse dyrt yogaudstyr. Men noget udstyr kan gøre din yogapraksis til en større fornøjelse, så du har mulighed for at slappe af i øvelserne og udføre de enkelte yogaøvelser mere hensigtsmæssigt, så de passer til dit nuværende niveau.
Hvis du dyrker yoga i et center, så kan du som regel låne yogaudstyr. Jeg foretrækker dog at bruge yogamåtter og yogatæpper, som andre ikke har svedt på. Når du har dit eget yogaudstyr, så kan du jo også bruge udstyret derhjemme.
Yogamåtte
En yogamåtte har særligt to formål. Yogamåtten har især to formål: Måtten isolerer mod kulde fra jorden, og giver yogamåtten et skridsikkert underlag, når du træner yoga.
Hvis du sveder meget under yoga, så skal du bruge en mere skridsikker måtte. Dyrker du hatha-yoga, så sveder du sikkert ikke så meget, som hvis du dyrker Ashtanga, som er mere dynamisk. Men jeg ville sørge for at måtten er skridsikker, så du kan bruge den til forskellige typer yoga.
Hvis du skal købe en yogamåtte, så er det første du skal kigge efter, hvordan måtten lægger sig på jorden. Enderne og hjørnerne skal ligge helt fladt på gulvet, så de ikke generer under øvelserne.
Yogamåtter kan fås i forskellige tykkelser. Det er meget individuelt, hvor tyk måtten skal være. Hvis yogamåtten er tykkere, er den også blødere, men du kan også miste lidt af følingen med gulvet. Derfor er tykkelsen helt op til dig.
Du kan købe yogamåtter, som enten kan rulles eller foldes sammen. Hvis du vælger en, der kan rulles sammen, så kan det være smart med en taske, der passer til yogamåtten. Hvis du vælger en måtte, der kan foldes sammen, så passer den typisk ned i flere forskellige tasker.
Nogle måtter kan have en plastikagtig lugt, der kan virke forstyrrende under vejrtrækningen i yoga. Det kan være en god ide at vaske yogamåtten, hvis den har en kraftig duft, før du bruger den første gang. Du kan vaske den med sæbe eller opvaskemiddel, men lad være med at gøre den plaskvåd. Husk at få den til at tørre rigtig godt bagefter.
Hvis du gerne vil dyrke yoga, så er det en rigtig god ide at købe din egen måtte, som du synes passer til dine behov. Det er også mere hygiejniske end at låne en en måtte.
Manduka X Yoga Mat
Hvis du laver meget træning og yoga, så kan vi godt anbefale at investere i en yogamåtte af høj kvalitet. Du kan fx kigge på denne Manduka X Yoga Mat.
Yogamåtten kan også bruges til andre ting end yoga. En rigtig god yogamåtte kan nemlig også bruges til styrketræning, udstrækning, pilates eller andre øvelser, hvor du skal ligge på gulvet, have et skridsikkert underlag eller have knæene i gulvet.
Du kan ogås vælge en uldmåtte, som kan være virkelig dejlig at ligge på til afspændinger og meditationer til sidst, men du har også brug for en rigtig skridsikker måtte. Den Intelligente Krop har en uldmåtte her.
Du kan finde rigtig gode yogamåtter hos Den Intelligente Krop eller økologiske måtter hos youryogashop.dk.
Yogablok
En yogablok bruges til at forkorte afstanden ned til gulvet, fx hvis du i en øvelse skal stå op og røre jorden, men ikke kan nå.
Derfor er yogablokken især en god investering, hvis du er begynder til yoga. Din krop skal jo lige vænne sig til at kunne klare de bestemte bevægelser. Der er yogablokken det perfekte hjælpemiddel. Der kan nemlig godt være lidt langt ud i de forskellige yogastillinger.
Der findes forskellige yogablokke. Typisk er yogablokke udformet, så de ser relativt pæne ud, så de kan sagtens stå fremme.
Der findes både yogablokke i hård skum, bambus og kork, og en yogablok koster heldigvis ikke alverden. Tjek fx et større udvalg af yogablokke her.
Øjenpuder til yoga
Øjenpuder kan bruges til at få øjnene til at falde til ro, fordi de laver et let pres ned på området omkring øjnene. Mange oplever, at du lettere kan falde til ro og koncentrere sig om at slappe af og meditere.
Derfor kan øjenpuder til yoga være gode, når du skal lave liggende afspændinger og meditationer.
Når du skal købe en øjenpude, så vælg en version hvor der er både en inderpose og en yderpose. Dermed har du den fordel, at det er let at vaske den yderste pose.
Du kan lavendelolie til øjenpuden, hvilket nogle oplever giver en endnu mere afslappende effekt.
Du kan bl.a. finde øjenpuder hos Den Intelligente Krop.
Yogasokker
Yoga dyrkes bedst uden sko. Det betyder, at du kan have god kontakt med underlaget, men har også den fordel, at yogainstruktøren kan se, hvordan din fodstilling er under de forskellige yogastillinger.
Mange fryser imidlertid om tæerne, når de ikke har sko på. Derfor er der mange, der køber et par skridsikre yogastrømper. Så kan du både stå fast, holde varmen og instruktøren kan se, hvad du laver i de forskellige bevægelser.
Første gang du skal have yogasokker på, kan det være lidt mærkeligt. De bedste yogasokker har nemlig tæer, fordi det er vigtigt i yoga at kunne pege tæerne i alle retninger.
Fordelen ved yogasokker er, at der er anti-slip dutter på undersiden af sokkerne. Sokkerne kan også være et antibakterielt og hygiejnisk alternativ til at have bare tæer på din yogamåtte. Samtidig beskytter sokkerne mod vabler mellem tæerne, hvis du har tendens til det.
Du kan se et udvalg af forskellige yogastrømper fra producenten Toe Sox hos Den Intelligente Krop.
Yogabælte som yogaudstyr
Et yogabælte kan ligesom yogablokkene være et rigtig godt hjælpemiddel til at kunne finde ind i noget, der ligner de rigtige yogastillinger. Et yogabælte kan bruges som en forlænget arm, så du kan opretholde en god kropsholdning i de forskellige yogaøvelser.
Du kan bruge yogabæltet til forskellige øvelser. Du skal vælge et stabilt yogabælte, der ikke giver sig, og du skal vælge et yogabælte, der ikke glider mellem hænderne. Typisk skal du vælge et yogabælte på omkring 2-2½ meter, så det er langt nok til at kunne håndtere forskellige stillinger.
Du behøver ikke købe et decideret yogabælte. Du kan også klare dig med bæltet fra en badekåbe eller andre rimeligt lange bælter, som samtidig er rare at holde ved.
Du kan købe yogabælter hos Den Intelligente Krop.
Yogatæppe
Du kan bruge et yogatæppe som et ekstra blødt underlag oven på din yogamåtte, eller du kan bruge tæppet til at varme dig med, når du i slutningen af yogatimen skal lave afspænding, mindfulness eller meditationsøvelser.
Du kan også folde det sammen, så det kan hjælpe dig med at komme højere op i siddende stillinger, så du bedre kan udføre yogaøvelsen, eller du kan rulle yogatæppet sammen, så du kan få lidt støtte i nakken, når du ligger ned på yogamåtten. Jeg har også set flere, der bruger det til at aflaste under knæene, hvis du synes det er ubehageligt at sidde bare på yogamåtten. Den intelligentekrop.dk har et ret fedt yogatæppe lavet af genbrugsfibre fra uld.
Et yogatæppe skal ikke ikke være for tykt eller for varmt. Du kan egentlig bruge alle slags tæpper som et yogatæppe, så længe du synes det er et dejligt tæppe.
Tjek udvalget af yogatæpper fra Den Intelligente Krop.
Yogahåndklæde
Du kan også købe yogahåndklæder, som du kan lægge over din yogamåtte. Det kan beskytte din yogamåtte, og hvis du sveder meget, mens du dyrker yoga, så kan yogahåndklædet være et godt skridsikkert underlag.
Yogahåndklædet kan altså gøre underlaget mere stabilt, så du undgår at glide rundt på yogamåtten. Derved er det lettere at fokusere på at gøre øvelserne rigtigt. Yogahåndklædet er selvfølgelig næste uundværligt til Hot Yoga, men det er også godt i forbindelse med kraftfulde yogaskoler, fx Hatha yoga og andre power yogaformer, hvor du let kommer til at svede. Den intelligentekrop.dk har fx et relativt billigt yogamåtte-håndklæde fra Equa.
Hvis du låner yogamåtter i dit yogacenter, så kan det også være rart at medbring dit eget yogahåndklæde, som du kan lægge hen over yogamåtten.
Du kan fx købe yogahåndklæder hos Den Intelligente Krop.
Hvad skal jeg have på til yoga?
Du skal have løst tøj på, altså tøj du kan bevæge dig i. De fleste foretrækker tætsiddende bukser eksempelvis gamascher eller løbebukser.
Yogatrøje og yogatøj
De fleste yogatimer slutter med meditation, mindfulness og afspænding. Der kan det være dejligt at have en ekstra trøje, du kan tage på. Det kan være en fordel, hvis trøjen har en hætte, så du både kan holde nakke og hovedet varmt under de sidste afslappende minutter af yogatimen. Du kan finde nogle yogatrøjer hos youryogashop.dk.
Du kan bl.a. finde yogatøj yogayourshop.dk.
Wallstickers og plakater om yoga
Det kan også være inspirerende at pynte dit yogarum op med wallstickers og plakater med yoga. Du kan se nogle forskellige plakater her. Du kan finde endnu flere yoga-plakater hos plakaterne.dk.
Konklusion om yogaudstyr
Du kan komme i gang med yoga uden udstyr, men jeg vil helt klar anbefale i hvert fald en yogamåtte, og du vil formentlig også blive glad for at hav enogle yogablokke.
Det tøj du har på, når du dyrker yoga skal naturligvis være rigtig dejligt at bevæge sig i, og det skal ikke hæmme dine bevægelser. Men du behøver ikke investere i nyt tøj for at gå i gang med yoga. Vi har også skrevet en guide til De Fem Tibetanere og Solhilsen A og B - eller musik til yoga, mindfulness og meditation. Jeg kan også læse mere om mindfulness meditation.
Hvis du vælger at købe noget udstyr, og finder noget du kan lide hos vores samarbejdspartnere youryogashop.dk og Den Intelligente Krop, så brug gerne vores links. Vi tjener en lille kommision for det du vælger at købe, men din pris er den samme. Tjek dem ud! De har nogle ret fede ting.
Brug endelig kommentarerne, hvis du har andre forslag til nødvendigt yogaudstyr - eller gode råd til det enkelte udstyr.
Kommentarer