Lactacide intervaller

1 minutters læsning

Lactacide intervaller skal forbedre det laktacide systems evne til at levere energi til højintenst arbejde og forbedre kroppens tolerance til den anaerobe metabolisme. Det sker ved maksimalt arbejde i 30-40 sekunder gentaget 2-5 gange med 1-5 minutters pause.

Ofte skelner man mellem glykolytiske effekt intervaller og glykolytiske kapactitetsintervaller. Forskellen handler mest om det primære fokus er at forbedre det laktacide systems evne til at levere meget energi, eller om formålet er at træne kroppens evne til at tolerere den anaerobe metabolisme.

Den primære forskel i udførslen af intervallerne er, at du har længere pause ved effekt-intervallerne end du har ved kapacitetsintervallerne.

Her kan du se en illustration af arbejdsperioden i de anaerobe power intervaller i forhold til de anaerobe kapacitetsintervaller.

Begge intervaltyper er ekstremt hårde.

De laktacide intervaller udføres på følgende måde:

  • Arbejdsperioden er 30-40 s med 100% intensitet
  • Tilbagelæg så lang en distance som muligt eller have så højt et power output som muligt, mens du fastholder en god teknik. Du går all in fra starten af intervallet.
  • Lav om muligt samme arbejde i alle intervallerne.
  • Aktiv restitution 1-5 minutes, alt efter niveauet på atleten, og om du arbejder med effekt (3-5 minutters pause) eller kapacitet (30s - 2 min)
  • Gentag 2-5, alt efter niveauet på atleten.

Du kan formentlig få en bedre forståelse for ideen bag disse laktacide intervaller:

Laktacide Power intervals

Laktacide Capacity intervals

Glykolytiske intervaller er meget trættende. Prøv at holde en god teknik også selvom det bliver hårdt.

Disse metoder er også gode til at arbejde med, hvordan du hurtigt får vejrtrækningen og pulsen ned efter arbejdsperioderne.

Husk at pausen mellem intervallerne er rigtig vigtig, så atleten er i stand til at præstere med højt niveau i næste interval.

Du kan arbejde med stabilitet i kropsstammen under træthed ved at få atleten til at gå i planke umiddelbart efter de laktacide intervaller.

På Vejle Idrætshøjskole er vi ved at beskrive forskellige metoder til træning. Denne side er under udarbejdelse. Hvis du vil hjælpe med beskrivelsen, så er det meget værdsat.

Hvad er Lactacide intervaller?

Hvad er formålet med Lactacide intervaller?

Hvordan udføres Lactacide intervaller?

Hvor lange arbejdsperioderne?

Hvilken intensitet udføres arbejdsperioderne med?

Hvor lang tid træner man typisk Lactacide intervaller?

Hvor lange er pausen i Lactacide intervaller?

Hvordan ser pulsen ud, når du laver metoden?

Hvor ofte kan man træne Lactacide intervaller?

Hvordan tester du om træningsmetoden har givet fremgang?

Eksempler Lactacide intervaller

Kommentarer