Udstyr til styrketræning: Begynderguide til det rigtige styrketræningsudstyr

4 minutters læsning

Når man skal i gang med at styrketræne, er det vigtigt, at man har det rigtige udstyr. Der findes nemlig et utal af forskellige redskaber, som kan hjælpe én med sin træning. I denne artikel vil vi gennemgå de forskellige former for styrketræningsudstyr og komme med vores bud på, hvad det vigtigste udstyr er.

Her er en guide til styrketræningsudstyr, som kan hjælpe dig med at få en bedre træning, når du pakker tasken for at gå i fitnesscenteret.

styrketræningsudstyr

1. Styrketræningssko

Det kan betale sig at tænke over fodtøjet, når du styrketræner eller dyrker fitness. Jeg har set rigtig mange, der vælger fx løbesko som deres træningssko. Men løbesko passer til at løbe i. De er ikke særlig gode at trræne i.

styrketræningssko

Her er nogle af de overvejelser du bør gøre dig, når du vælger en sko, du vil bruge til styrketræning og fitness.

Læs: Guide til at vælge sko til styrketræning.

2. Styrketræningsbælte

Et bælte til styrketræning kan hjælpe dig med en større stabilitet omkring din kropskerne, så du kan løfte tungere og gøre dine løft endnu mere effektive. Når du kan have en mere stabil kropskerne, så kan du også løfte tungere i fx squat og dødløft, men stabiliteten kan også hjælpe lidt til stående pres over hovedet.

styrketræningssko

Vi har skrevet en grundig guide til at vælge et styrketræningsbælte.

3. Kalk

Det kan være en fordel at bruge kalk til visse øvelser i styrketræning. Særligt når du skal holde noget, så giver det et noget bedre greb. I klatreverden har Bacon et al (2018) sammenlignet et open-handed og et pinch-greb med og uden kalk. De fandt en signifikant bedre greb med kalk.

Jeg har ikke kunnet finde studier på styrketræning, men det er sandsynligt at kalk vil forbedre dit greb både i dødløft og pullups. Kalken fjerner fugten fra hænderne, så friktionen mellem dine hænder og stangen eller baren forøges. Hvor meget effekten af kalken er afhænger formentlig af, hvor meget du sveder i hænderne.

Du kan enten få kalk som pulver, blokke eller som liquid chalk. Hvis du skal bruge kalk i et styrketræningscenter, så er det lettest at administrere det flydende kalk uden at svine for meget.

Barbenders Liquid Chalk (250ml)

Barbenders Liquid Chalk er flydende kalk til brug under træning. Flydende kalk sikrer dig en bedre grebskontakt til dine redskaber under træning, hvor sveddannelse vil være en hindring.

Se prisen

4. Håndledsbind

Håndledsbind kan være en fordel at bruge i styrketræning. De giver et ekstra støtte til håndleddet og minimerer risikoen for skader, særligt i øvelser som bænkpres og military press.

Håndledsbind bruges også ofte ved atleter der laver styrkeøvelser, hvor du skal vende håndledsfladerne opad. Fx i snatch eller clean and jerk.

håndledsbind

5. Knæbind

Knæbind giver støtte i øvelser som squat, knæbøjninger og lignende. De kan også bruges til at minimere risikoen for skader. Dog skal man være opmærksom på, at hvis man bruger dem for stramt, så kan det give problemer med blodgennemstrømningen i benene.

knæbind

6. Straps

Det er ikke alle øvelser, der egner sig til at bruge straps i. De fungerer bedst når du løfter tungt og kan få et godt greb om stangen. De kan også gøre det lettere at løfte tungt, fordi du slipper spændingen i underarmene.

Hvis du vil have et par gode straps, så er disse fra Odin ret billige.

7. Crossfit grebshjælpere

Crossfit grebshjælpere kan være en fordel at bruge til øvelser som pullups, kipping pullups og muscle ups. De giver et ekstra godt greb om stangen, så du kan lave de bevægelser med højere intensitet.

Jeg har ikke personlig erfaring med at bruge dem, men disse fra Victory er en god mulighed. Man kan virkelig føle kvalitetsforskellen fra de billigere versioner, fordi den er lavet af læder.

8. Kosttilskud

Der er mange forskellige kosttilskud på markedet, og det kan være svært at vide hvilke der er de bedste. Det er dog ikke alle kosttilskud der er nødvendige, og det er heller ikke alle der virker. De fleste sunde mennesker kan få alt de behøver fra en balanceret kost.

Kosttilskud bør kun overvejes, hvis du har specifikke mål med din træning, eller hvis du er på et strengere kost regime.

Der er dog nogle få kosttilskud der kan være en fordel at bruge i styrketræning:

  • Proteinpulver: Proteinpulver kan være en fordel at bruge, hvis du har svært ved at få nok proteiner gennem din kost. Det er især relevant hvis du træner meget og har et højt forbrug.
  • Kreatin: Kreatin kan give en forøgelse af styrke og muskelmasse. Det er dog ikke alle der responderer positivt på kreatin, så det er ikke nødvendigvis for alle.

Vi har skrevet meget mere om, hvilke kosttilskud, der kan betale sig. Hvis du er på udkig efter et sted at købe kosttilskud, så tjek vores liste over, hvor du kan købe kosttilskud i danske webshops.

kosttilskud

Konklusion

Dette var en begynderguide til, hvilket styrketræningsudstyr du kan få brug for. Jeg udvider jævnligt guiden, og er startet med det udstyr som er nice to have. Hvis du vil støtte dette site, så vil vi sætte pris på, hvis du shopper i nogle af de online fitnessshops, vi samarbejder med.

Kommentarer