Bedste udstyr til e-cykling på hometrainer

10 minutters læsning

Hvilket udstyr har du brug for, når du gerne vil i gang med cykling på motionscykel eller e-cykling? Her kigger vi på det bedste setup til virtuel cykling i forskellige prislejer.

Du skal naturligvis bruge en hometrainer eller smartbike, men der er også andre ting, der kan gøre din oplevelse bedre.

Vi har testet og tester stadig hvilket setup, du får den bedste oplevelse på. Udstyret betyder nemlig noget, når du gerne vil cykle indendørs.

Her dykker vi ned i dine muligheder for forskellige setups. Det fede er nemlig, at du kan bruge det samme udstyr til alle de virtuelle cykelplatforme.

Hvilket udstyr har jeg brug for for at cykle e-cykling?

Du kan let komme i gang med virtuel cykling. For at kunne være med i e-cykling, så har du brug følgende:

  • en cykel med watt. Her kigger vi på det bedste hometrainer-setup til at deltage i løb på Zwift, MyWhoosh Cycling, Rouvy og BKOOL.
  • et device hvor du kan køre programmmet på, fx tablet, smartphone eller Apple TV.
  • evt. en pulsmåler.

Først gennemgår vi alt det basale for at komme i gang med den virtuelle cykling. Bagefter kigger vi lidt på de ting, der kan gøre din oplevelse endnu bedre.

Hvordan testede jeg de forskellige hometrainer?

Jeg har testet fem forskellige hometrainers og smartbikes. Alle devices var relativt lette at bruge og connecte til de virtuelle apps.

Den bedste hometrainer

Når du vil i gang med ecykling, så skal du bruge udstyr, der kan måle hvor mange watt, du træder på cyklen. De fleste bruger en hometrainer, som de sætter deres egen cykel på, men du kan også få komplette cykler, der kan det samme.

En hjemmetræner har typisk indbygget effektmåler og variabel modstand, som kan spille sammen med de foreskellige virtuelle apps. Hvis du fx kører opad, så vil trådet blive tungere, og du skal skifte gear.

Den variable modstand på din smart trainer giver dig fornemmelsen for, at du rent faktisk kører rigtigt. Når det går op ad bakke, så øges modstanden, og modstanden sænkes, når du kører ned ad bakke.

1. Wahoo Kickr Bike

Jeg cykler selv på en Wahoo Kickr Bike v2. Wahoo Kickr Bike er ikke rigtig en hometrainer. Men den er genial til at køre de virtuelle løb på.

Den eneste ulempe ved cyklen er prisen, men lige nu kan du være heldig at få en god pris på den første version af cyklen af cyklen, da den nye udgave lige er kommet.

Fordelen ved cyklen er, at du ikke skal til at montere din egen cykel på en hometrainer, og at du ikke risikerer at svede på din egen (dyre) cykel.

Samtidig er der også indbygget i cyklen, at den følger bakkerne på den virtuelle platform. Når det går opad så hæves styret, og når det går nedad, så sænker styret sig. Det giver en ret unik indendørs cykeloplevelse.

Denne feature kan du også købe til en hometrainer, men så bliver for den almindelige hometrainer lidt højere.

Den larmer nærmest heller ikke, når du kører, hvilket er en stor fordel, hvis du skal køre i dit eget hus.

Wahoo Kickr Bike v2

Nu kommer Wahoo Kickr Bike 2, en ny og forbedret version af den oprindelige Kickr Bike. Og her har vi virkelig at gøre med det ypperste indenfor e-cycling/indendørs cykling.

Tjek prisen

2. Wahoo Kickr 6.0

Jeg cykler selv på en Wahoo Kickr 6.0 hometrainer, som jeg synes er utrolig behagelig at køre på og giver en rigtig god cykeloplevelse.

Du kan stadig få den tidligere model nedsat.

Wahoo Kickr 5.0

Du kan fx køre e-cykling på en Wahoo Kickr 5.0. Den kører relativt støjsvagt, og har både effektmåler og kadencemåler. Husk at tjekke om gear kasetten passer til din cykel på den version, du køber.

Tjek prisen

Hvis du helst vil have en hometrainer, så er det også denne version den tidligere professionelle cykelrytter og meget ivrige Zwift-rytter, Martin Mortensen, anbefaler.

Der følger adaptere med, så du kan sætte cykler på med forskellige nav og kasetter, men du skal huske at tjekke, at den passer til din cykel inden du køber. Du kan også køre hometrainer på en mountainbike så længe den passer på hometraineren.

Hvis du gerne vil have styret til at hæve og sænke sig, så kan du købe en Kickr Climb (se den nyeste pris).

Hvis du køber både Kickr hometrainer og Kickr Climb, så kan du overveje om en komplet cykel er et bedre valg.

Wahoo Kickr Climb

En Kickr Climb simulerer op- og nedstigninger, når du kører indendørs cykling. Det kan give dit en rigtig god virtuel oplevelse af, at du kører i virkeligheden, og Kickr Climb kan bruges sammen med Zwift.

Tjek prisen

3. Wahoo Kickr Core

Wahoo Kickr Core) er den smarttrainer, hvor du får allermest for pengene.

Hometraineren fungerer virkelig godt, og den koster næsten kun halvdelen af Wahoos topmodel, men køreoplevelsen er stadig rigtig god. Jeg har testet denne hometrainer ved flere lejligheder, og jeg har ikke haft udfordringer.

Hvad er computerkravene til e-cykling?

De fleste platforme kan køres på Windows, iOS, iPhone, iPad eller AppleTV og Google Play.

Der er altså ikke mange undskyldninger, hvad angår dit device. Jeg kører mest fra en computer, men hvis du har en større tablet, så er der også rigtig mange, der bruger det. Du kan også i en snæver vending kører på telefonen, men det bliver meget småt i hvert fald for mine øjne.

Typisk setup i fx Zwift, MyWhoosh Cycling og BKOOL med et Wahoo Bike Desk
BKOOL setup hvor computeren står på et Wahoo Bike Desk og med en blæser foran

Du skal helst have tabletten eller computeren inden for rækkevidde, da du undervejs godt kan få brug for at interagere lidt med skærmen.

Mange bruger en iPad, som de enten stiller på et bord foran, har på en tablet holder på cyklen eller sat den på computerholder, fx denne Wahoo Bike Desk.

Nogle har også montereret deres smartphone på cyklen. Fx kan man bruge det her ret smarte kombinerede smartphone-holder og svedcover fra Tacx, som også beskytter cyklen mod alt det sved du uundgåeligt vil producere undervejs, når du kæmper dig gennem de virtuelle løb.

Du skal naturligvis også have en ordentlig og stabil internetforbindelse for at køre e-cykling på en virtuel platform.

Computer, tablet eller AppleTV?

Du kan installere alle platformene på din telefon, men jeg vil klart anbefale, at du finder noget større, når du vil følge med i løbene.

Jeg har brugt mange forskellige setups, når jeg har kørt på de forskellige platforme:

1. AppleTV

AppleTV kører rigtig godt med de forskellige programmer. Grafikken reagerer hurtigt, og det er let at navigere rundt i menuerne med fjernbetjeningen.

AppleTV har den ulempe, at den ikke understøtter ANT+. Det betyder, at du skal tilknytte dine enheder via Bluetooth. Så du skal sikre dig, at dit udstyr understøtter bluetooth.

Der er imidlertid kun 3 bluetooth indgange på AppleTV, og den ene bliver brugt af den medfølgende fjernbetjening.

Det betyder, at der kun er to bluetooth-indgange ledigt på AppleTV. Hvis din smarttrainer udsender effekt og kadence på to forskellige kanaler, og du også gerne vil have tilknyttet en pulsmåler, så har du altså en udfordring.

Jeg har fx kørt en del på Wattbike, som udsender kadencen over ANT+. Heldigvis er der en løsning, som kan afhjælpe både udfordringer.

En ret genial pulsmåler fra 4iiii Viiiiva pulsmåler. Den kan samle signaler fra ANT+, så den fungerer som en bridge, og så kan du få flere signaler ind via den samme bluetooth indgang.

2. Din egen computer

Jeg kører oftest med min egen computer, da jeg kører på en del forskelligt udstyr. Jeg har kørt på Wattbike med et ANT+-stick i siden, og jeg har kørt på de forskellige hometrainers gennem Bluetooth.

Skærmen på din computer har en fornuftig størrelse, så det er let at holde overblik i spillet.

3. Tablet

Hvis du har en rimelig stor tablet på mindst 10” tommer, så kan programmerne også køre her. Det fede ved en tablet er, at du har en touchskærm, som er let at navigere i.

Hvis du har tabletten tæt på, så er grafikken stor nok til at holde overblik over løbet.

4. Din smartphone

Du kan også køre de virtuelle cykelløb på din smartphone. Men alting bliver ret småt. Jeg synes ikke nogen af platformene er lykkes med at gøre oplevelsen rigtig god på den ret lille skærm.

Den bedste pulsmåler

Hvis du gerne vil forbedre oplevelsen og tracke om du kommer i bedre form, så kan du med fordel også koble en pulsmåler til systemet. Jeg bruger selv en Polar H10, som kan sende både via Bluetooth og ANT+.

1. 4iiii Viiiiva pulsmåler

Hvis du ikke har nogen pulsmåler, så kan du overveje at starte med 4iiii Viiiva pulsmåleren. Den fungerer rigtig fint som pulsmåler, og den virker nøjagtig.

Du kan forbinde til den med både Bluetooth og ANT+. Samtidig kan du gemme 65 timers aktivitet på pulsmåleren.

Den største fordel ved 4iiii Viiiiva pulsmåleren i forhold til de andre pulsmålere er imidlertid, at du kan bruge den som ANT+ bridge til bluetooth. Det betyder, at dine ANT+ enheder får mulighed for at forbinde devices, som kun accepterer bluetooth.

Det er genialt.

Du kan også gemme op til 65 timers træning på pulsbæltet.

3. Polar H10

På Vejle Idrætshøjskole bruger vi Polar H10. De fungerer rigtig godt sammen med Polar Beat appen, men også med både hometrainers og smartbikes - og de forskellige virtuelle cykelapps.

Forbindelsen er stabil, og du kan gemme træningspas på enheden, hvis du bruger Polar Beat appen.

Det har du naturligvis ikke brug for, når du bare kører ecykling.

3. Garmin HRM Dual

Jeg bruger selv Garmin HRM Dual. Den har et rigtig behageligt bælte, som er let at justere.

Jeg har aldrig haft forbindelsesproblemer med hverken Wattbikes, de forskellige hometrainer apps eller bare med mine øvrige træningsapps.

Pulsbæltet er ret basic, og derfor koster det heller ikke så meget.

4. Wahoo

Wahoo laver også pulsbælter. Hvis du hovedsageligt skal bruge dit pulsbælte til cykling på hometrainer, og du i øvrigt godt kan lide Wahoo, så kan du lige så godt købe deres bælte.

Det prisbilligt og i det tests, jeg har lavet af bæltet, så har der aldrig været issues med forbindelsen eller stabiliteten.

Relateret: Zwift - MyWhoosh Cycling - Rouvy - BKOOL

Beskyt cyklen mod sveden

Du kommer til at svede meget, og blæseren kan være en god ide. Her hjælper en blæser naturligvis også fx Wahoo Kickr Headwind.

Wahoo Kickr Headwind

Wahoo Kickr Headwind er en blæser, som styres af din hastighed, og den registrerer også i BKOOL, om du ligger i læ af andre ryttere. Med Kickr Headwind er du sikker på at have køling nok, når du sveder.

Tjek prisen

Det kan også være godt at beskytte cyklen mod sveden fx med et svedcover fra Tacx. Endelig bør du også beskytte gulvet med en måtte fra både sved og olie fra cyklen, fx måtten fra Wahoo.

Måtten reducerer også lyden, når du kører og støddæmper lidt, så kørekomforten bliver bare bedre.

Men du kan også forhindre sved i øjnene ved fx at have et pandebånd eller et håndklæde klar, når du kører.

Få fat i Bluetooth høretelefoner

Studier viser, at man præsterer bedre med passende up-tempo-musik i ørerne, når du træner. Hvis du har et på høretelefoner, så kan du få passende musik til træningen.

Jeg bruger selv Bose Soundsport, som jeg synes spiller rigtig godt. Rigtig mange bruger også Apple Air Pods.

Konklusion

Jeg håber, at det er klart i denne guide, at du kan komme i gang med indendørs cykling i mange forskellige prisklasser.

Uanset hvilket budget du har, så er det en rigtig god ide at vælge en blæser af en eller anden art. Ellers bliver det utrolig varmt at køre.

Den dyreste vej er at købe en dedikeret indendørs cykel. Her får du en helt igennem fremragende oplevelse, men det er også noget dyrere.

Hvis du allerede har en cykel, du er glad for, så kan du komme i gang for omkring 5000 kroner. Hvis du køber en af hjemmetrænerne fra det mellemste prisleje, så får du rigtig meget for pengene.

Du kan opgradere din oplevelse, hvis du køber en blæser som også kan kontrolleres af spillet og fx en Kickr Climb, så cyklen også bevæger sig op og ned, men det er ikke nødvendigt for at komme i gang.

Relateret: Zwift - MyWhoosh Cycling - Rouvy - BKOOL

Kommentarer